”Taquitos” betyder helt enkelt ”små tacos”, och är en mexikansk rätt med fyllda tortillabröd som rullas ihop och steks eller gräddas. Vi lagar en vegetarisk variant med en fyllning på texmexkryddade svarta bönor, grönsaker och riven gouda som smälter medan våra taquitos gräddas gyllene i ugnen. Cajunkryddade rostade rotfrukter, citrusfruktdoftande grönsallad och en klick sesammajonnäs blir perfekta tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
8 st
Minitortillas
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
50 g
Vegansk sesammajonnäs
(Innehåller: Gluten, Sesam, Soja)
1 st
Citrusfrukt
390 g
Svarta bönor
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
5 g
Tex-Mex
2 st
Morot
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
60 g
Salladsmix
½ st
Purjolök
2 st
Rödbeta
1 st
Palsternacka
½ tsk
Salt till rotfrukter
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär rödbeta och palsternacka (oskalade) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, Ay Cajun-ba, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Riv morot (oskalad) grovt.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär purjolök i tunna skivor.
Häll av och skölj svarta bönor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot, purjolök och salt under omrörning i 3–4 min, tills mjuka.
Tillsätt vitlök och Tex-Mex och stek i ytterligare 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt svarta bönor och vatten och sjud under omrörning i 3–4 min, tills mjuka.
Lägg tortillas på en skärbräda och fyll dem med bönor och ost. Rulla ihop och placera ut dem med kanten ner i ett jämnt lager i en ugnsform.
Toppa med en generös skvätt olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Grädda i ugnen i 8–10 min, eller tills gyllene och något krispiga.
Skölj salladsmix.
Halvera citrusfrukt.
Blanda salladsmix, olivolja, en skvätt citrusfruktsaft och en nypa salt och peppar i en skål.
Lägg upp taquitos och rotfrukter på tallrikar.
Toppa med gräddfil.
Servera med sallad och en klick sesammajonnäs.