Skip to main content
Krispiga danska fiskefrikadeller
Krispiga danska fiskefrikadeller

Krispiga danska fiskefrikadeller

med grön sallad och krämig dilldipp inspirerad av Bulbasaur

Fiskefrikadeller är en riktig klassiker i Danmark och i kväll lagar vi denna favorit från vårt grannland i söder. Vi blandar hackad torsk med ägg, ströbröd, citronpeppar och mjöl och formar smeten till biffar som vi steker gyllenbruna medan vi rostar rotfrukter i ugnen och svänger ihop en grönsallad med rädisor. Som pricken över i serverar vi middagen med en krämig dill- och vitlöksdipp.

Taggar:
Laga mig först
Under 650 kcal
Allergener:
Fisk
Gluten
Vete
Senap
Ägg
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Vitlöksklyfta

100 g

Romansallad

250 g

Torsk

(Innehåller: Fisk)

2 st

Morot

2 st

Rödbeta

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

125 g

Rädisor

1 st

Dill

1 st

Palsternacka

2 g

Citronpeppar

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till grönsaker

1 st

Ägg till fiskkakor

½ tsk

Salt till fiskkakor

1 msk

Mjöl till fiskkakor

1 msk

Smör till stekning

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)2657 kJ
Energi (kcal)635 kcal
Fett30.9 g
varav mättat9.6 g
Kolhydrater49.1 g
varav socker24.7 g
Kostfiber10.3 g
Protein35 g
Kolesterol0.1 mg
Salt4.5 g
Potassium156.3 mg
Calcium19 mg
Iron1.3 mg

Instruktioner

Rosta pommes
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär morot (oskalad), rödbeta (oskalad) och palsternacka (oskalad) i 2 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Blanda fiskfärs
2

Finhacka fisk på en separat skärbräda.

Blanda fisk, ägg, ströbröd, citronpeppar, salt och mjöl i en medelstor skål.

Ställ färsen i kylskåpet.

TIPS: Ju finare du hackar fisken, desto bättre.

Förbered grönsaker
3

Skär rädisor i tunna skivor.

Ansa sallad och separera och grovhacka salladsbladen.

Finhacka dill.

Finhacka eller pressa vitlök.

Lägg sallad och rädisor i en stor skål.

Stek frikadeller
4

Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.

Pressa ihop fiskfärsen och forma den till 3–4 cm tjocka frikadeller (3 per person).

Stek frikadeller i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: Frikadellerna faller lätt isär, så undvik att röra för mycket på dem.

Blanda dipp
5

Under tiden, blanda yoghurt, majonnäs, dill, vitlök och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Vänd ner olivolja och salt i skålen med rädisor och sallad.

Servera
6

Lägg upp fiskfrikadeller, rotfrukter, sallad och dipp på tallrikar.