I kväll lagar vi perfekt festmat – utmärkt lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även dauphinoise-potatis – en potatisgratäng med crème fraiche och ost, och en härlig rödvinssås med schalottenlök. Ett spännande tillbehör är sallad med valnötter och picklad lök!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
200 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
300 g
Lammstek
1 st
Citron
1 st
Schalottenlök
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Kycklingbuljong
500 g
Potatis
60 g
Salladsmix
1 portionspåse
Dragon
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
1 dl
Vatten till sås
½ msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till sås
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det med en nypa salt.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.
Koka potatis i 6–8 min, tills mjuk men ännu inte är genomkokt. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Grovhacka valnötter.
Skölj salladsmix.
Skär citron i klyftor.
Plocka dragonblad.
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål.
Vänd i schalottenlök i lagen och ställ skålen åt sidan. Häll av lagen innan servering.
Skär lamm lätt i ett 1 cm zickzackmönster. Placera det med fettsidan ner i en medelstor stekpanna, och stek på medelvärme tills gyllene, 8–9 min. Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidorna i 30 sek.
Lägg över det på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Medan lammet tillagas, placera kokta potatisskivor i lager i en ugnsform.
Hetta upp kastrullen du använde till potatisen på medelvärme, och rör i mornaysås, vatten, kycklingbuljong och hälften av osten. Sjud i 1–2 min.
Strö över resterande ost.
Gratinera tills gyllene, 20–30 min.
Under tiden, finhacka dragon.
Vispa ihop vatten och mjöl i en liten skål.
Hetta upp olivolja på medelvärme i stekpannan du använde till lamm (torka inte ur). Rör i rödvinssås, vatten- och mjölblandning, dragon, salt och peppar och sjud i 2–3 min, tills något tjocknat.
Blanda salladsmix med olivolja, en skvätt citronsaft och en nypa salt precis innan servering. Rör i valnötter och picklad lök i salladen.
Lägg upp dauphinoise-potatis och lamm på tallrikar och skeda över sås.
Servera med sallad och resterande citronklyftor.