Rostat lamm och rödvinssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rostat lamm och rödvinssås

Rostat lamm och rödvinssås

med dauphinoise-potatis och picklad lök

I kväll lagar vi perfekt festmat – utmärkt lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även dauphinoise-potatis – en potatisgratäng med crème fraiche och ost, och en härlig rödvinssås med schalottenlök. Ett spännande tillbehör är sallad med valnötter och picklad lök!

Allergener:
Nötter
Mjölk
Sulfiter
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

20 g

Valnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

200 g

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

300 g

Lammstek

1 st

Citron

1 st

Schalottenlök

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

4 g

Kycklingbuljong

500 g

Potatis

60 g

Salladsmix

1 portionspåse

Dragon

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

1 dl

Vatten till sås

½ msk

Mjöl till sås

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4283 kJ
Energi (kcal)1024 kcal
Fett69.1 g
varav mättat32.8 g
Kolhydrater63.5 g
varav socker10.1 g
Protein40.2 g
Salt4.2 g

Instruktioner

Koka potatis 
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det med en nypa salt.

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.

Koka potatis i 6–8 min, tills mjuk men ännu inte är genomkokt. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen.

Pickla lök
2

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Grovhacka valnötter.

Skölj salladsmix. 

Skär citron i klyftor.

Plocka dragonblad. 

Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål.

Vänd i schalottenlök i lagen och ställ skålen åt sidan. Häll av lagen innan servering.

Rosta lamm
3

Skär lamm lätt i ett 1 cm zickzackmönster. Placera det med fettsidan ner i en medelstor stekpanna, och stek på medelvärme tills gyllene, 8–9 min. Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidorna i 30 sek.

Lägg över det på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. 

Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

Förbered gratäng
4

Medan lammet tillagas, placera kokta potatisskivor i lager i en ugnsform.

Hetta upp kastrullen du använde till potatisen på medelvärme, och rör i mornaysås, vatten, kycklingbuljong och hälften av osten. Sjud i 1–2 min.

Strö över resterande ost.

Gratinera tills gyllene, 20–30 min.

Koka rödvinssås
5

Under tiden, finhacka dragon.

Vispa ihop vatten och mjöl i en liten skål.

Hetta upp olivolja på medelvärme i stekpannan du använde till lamm (torka inte ur). Rör i rödvinssås, vatten- och mjölblandning, dragon, salt och peppar och sjud i 2–3 min, tills något tjocknat.

Blanda salladsmix med olivolja, en skvätt citronsaft och en nypa salt precis innan servering. Rör i valnötter och picklad lök i salladen.

Servera
6

Lägg upp dauphinoise-potatis och lamm på tallrikar och skeda över sås.

Servera med sallad och resterande citronklyftor.