Kyckling och potatis kan tillagas på många sätt. Prova detta spännande recept med många olika smaker. Vi rostar kyckling saltimbocca-style med salviablad och prosciutto. Potatis serverar vi i form av potatisstomp - härligt grovt potatismos. Underbara tillbehör är en ljuvlig vitlökssås, spenat och rostade morötter och lök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Potatis
2
Vitlöksklyfta
1
Lök
1
Morot
1
Salvia
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
300
Kycklingbröstfilé
25
Prosciutto
3
Mjölk (steg 1)
½
Salt (steg 1)
1
Olivolja (steg 4)
1
Smör (steg 5)
½
Vetemjöl (steg 5)
1
Vatten (steg 5)
¼
Socker (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Mosa grovt tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Tillsätt eventuellt en klick smör, och sätt åt sidan under lock.
Finhacka eller pressa vitlök. Skär lök i 1 cm breda klyftor. Skär morot (oskalad) i 1 cm tunna stavar. Finhacka hälften av salvia (spara resterande blad hela). Skölj spenat.
Krydda kyckling med en nypa salt. Placera hela salviablad ovanpå kycklingen och linda sedan prosciuttoskivor [1/2 paket, 2P] över. Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Bryn kyckling i 2 min per sida, börja med prosciuttosidan ner. VIKTIGT: Tvätta händerna och redskapen noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
Lägg över kyckling till ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Placera morot och lök på andra sidan. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 11-12 min, eller tills genomstekt. Ta ut plåten från ugnen. Blanda grönsakerna med spenat, tills spenaten har mjuknat. Smaka av med salt och peppar. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i stekpannan på medelvärme. Stek vitlök och hackad salvia i 30 sek. Rör i vetemjöl [1/2 msk | 1 msk] och sjud under omrörning tills det bubblar, 30 sek. Rör i vatten [1 dl | 2 dl] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] lite i taget. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar. Sjud tills såsen har tjocknat något, 1-2 min.
Lägg upp potatisstomp på tallrikar. Skeda en del av såsen över potatisen, och resten direkt på tallriken. Placera saltimboccakyckling på såsen och servera med grönsaker.