HelloFresh
Köttbullar och potatismos

Köttbullar och potatismos

med inlagd gurka och lingonsylt

Ta med den svenska klassikern till ditt hem! Den har rikligt med protein och är okomplicerad i beredningen. Luta dig tillbaka och njut av dina svenska köttbullar i den typiska krämiga svampsåsen, potatismos och egenpicklad gurka.

Allergener:glutenmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid45 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

King Edward potatis

24 ml

Vitvinsvinäger

1 st

Gurka

1 st

Lök

200 g

Skogschampinjoner

10 g

Bladpersilja

250 g

Nötfärs

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

2 g

Cajun kryddmix

250 ml

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

20 g

Tranbär

70 g

Lingonsylt

Ingår inte i din leverans

2 tsk

Socker*

½ dl

Vatten*

½ dl

Mjölk*

(Innehållermjölk)

Salt* och peppar*

Olja*

Smör*

(Innehållermjölk)
Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3975 kJ
Energi (kcal)950 kcal
Fett41 g
varav mättat23 g
Kolhydrater102 g
varav socker50 g
Kostfiber12 g
Protein40 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Skala och dela potatis i kvartar. Lägg potatis i en stor kastrull och fyll upp med vatten tills de är täckta. Koka upp och låt potatisen sjuda i 20-25 minuter. Tips: Tillsätt inget salt vid kokningen. Saltet gör att potatisen blir klibbig.

2

Koka upp vitvinsvinäger, vatten (se mängd i ingredienslistan), och socker i en liten kastrull tills sockret upplöses. Sätt åt sidan. Skär bort ändarna på gurka och skiva resten tunt. Lägg gurkskivorna i en skål, salta lätt och tillsätt vinäger- och sockerlagen. Skala och halvera lök. Finhacka en halva och skiva den andra tunt. Skär svamp i 1 cm breda skivor. Finhacka persilja.

3

Blanda nötfärs, panko, cajun kryddmix, mjölk, finhackad lök, salt och peppar ordentligt med händerna, och rulla sedan 5 köttbullar per person. Hetta upp en skvätt olja* i en stor stekpanna på hög värme och bryn köttbullarna i 2-3 min. Ta ur köttbullarna från pannan och sätt åt sidan.

4

Fräs lökskivor och svamp i 3 min med matfettet som blev över från stekningen av köttbullar. Häll i en extra skvätt olja* vid behov. Häll i matlagningsgrädde och tranbär. Krydda sås med salt och peppar. Lägg till köttbullarna igen, sänk värmen och låt sjuda i 5-8 min.

5

Töm vattnet från potatisen. Mosa potatis med en klick smör (om du har lite hemma). Krydda med salt och peppar.

6

Servera köttbullarna med sås, mosad potatis, gurksallad, lingonsylt och strö lite persilja på toppen. Smaklig måltid!