
Poke bowl härstammar från början från Hawaii och görs på rå fisk. Här har vi tillåtit oss att laga en grönare variant med vegokebab som vi bryner och vänder i en härlig sås med soja, lime och honung- och ingefärsdressing. Resten av komponenterna är lite mer traditionella – aromatiskt vitlöksris i botten och sedan färsk frukt och grönt i form av mango, gurka och morot som får sällskap av ponzudressing. Dagens topping blir srirachamajonnäs, mynta, koriander och jordnötter.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
200 g
Vegansk kebab
(Innehåller: Soja, Vete, Gluten, Senap, Havre)
25 g
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller: Senap)
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Soja, Vete, Gluten)
150 g
Jasminris
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Gurka
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller: Soja, Vete, Gluten, Sulfiter)
½ st
Mango
1 st
Morot
½ st
Citrusfrukt
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
20 g
Sriracha
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ msk
Vetemjöl (steg 2)
2 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 5)

Finhacka (eller pressa) vitlök.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda sojasås, mjöl [1/4 msk | 1/2 msk], vatten [2 msk | 4 msk], honung- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös skvätt limesaft i en liten skål. Ställ åt sidan.

Skär gurka [1/2 st, 2P] i skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegokebab i 3-4 min, rör om då och då.
Ta av från värme och rör ner sås.
Blanda sriracha och majonnäs i en lite skål.

Lägg upp vitlöksris i skålar och toppa med vegokebab, morot, gurka och mango.
Ringla ponzudressing över grönsakerna.
Servera med en klick srirachamajonnäs och resterande limeklyftor.
Toppa med rivna mynta- och korianderblad och jordnötter.