I kväll lagar vi ljuvliga koftas – grekiska nötfärsbiffar som smaksätts med färsk persilja och vår egen kryddblandning Panamat. Ett färgstarkt och inbjudande tillbehör är tabbouleh på couscous, apelsin, gurka och sockerärtor. Vi toppar med svalkande citrusfruktyoghurt och så är maten färdig.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citrusfrukt
½ st
Bladpersilja
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
½ st
Apelsin
225 g
Nötfärs
4 g
Panamat
4 g
Buljong
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
100 g
Couscous
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
20 g
Tranbär
(Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter, Jordnötter)
150 g
Sockerärtor
2.5 dl
Vatten till couscous
¼ tsk
Salt till couscous
1 st
Ägg till biffar
½ tsk
Salt till biffar
Koka upp vatten, salt och kycklingbuljong i en medelstor kastrull.
Tillsätt tranbär och couscous. Ta av kastrullen från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats.
Fluffa upp couscous med en gaffel.
Finhacka persilja.
Blanda nötfärs, Panamat, ägg, ströbröd, hälften av persiljan, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Rulla färsen till 8 cm långa koftas (3 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek koftas i 2–3 min, eller tills brynta. Vänd dem regelbundet.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.
Finhacka gurka.
Skär sockerärtor i tunna skivor.
Skär bort botten och toppen på apelsinen och skär sedan bort skalet runt om. Halvera den, ta bort eventuella kärnor och skär den i 1 cm stora bitar.
Skär citrusfrukt i klyftor.
Rör ner sockerärtor, gurka, resterande persilja och apelsin i skålen med couscous.
Krydda med en nypa salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Blanda yoghurt, en skvätt citrusfruktsaft och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp apelsintabbouleh på tallrikar.
Toppa med koftas och citrusfruktyoghurt.