Är ni en familj som älskar pasta? Då har ni säkert lagat pasta bolognese många gånger. I kväll experimenterar vi med den populära rätten och lagar den i ugnen som en gratäng toppad med bechamelsås och riven ost. Vi serverar den smarriga pastan med en enkel grönsallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
4 g
Vitlöksflörter
4 g
Buljong
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
390 g
Krossade tomater
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
25 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
35 g
Tomatpuré
1 st
Bladpersilja
1 st
Lök
1 st
Sallad
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till stekning
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Mjölk till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka schalottenlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, köttfärs och en nypa salt i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, köttbuljong, sojasås, Vitlöksflörter, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud tills bechamelsåsen är färdig i steg 4.
VIKTIGT: 1) Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa. 2) I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Under tiden, tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka 5–7 min.
Häll av vattnet och lägg pastan i en ugnsform.
TIPS: Pastan blir färdig i ugnen i steg 5.
Smält smör på medelvärme i samma kastrull som användes till pastan.
Tillsätt vetemjöl och rör ihop till en tjock blandning.
Tillsätt lite mjölk i taget och vispa i 3–4 min, tills såsen tjocknar.
Rör i finriven ost, salt och en nypa peppar och blanda tills osten har smält.
Rör ner bolognesesås i ugnsformen med pasta.
Toppa med bechamelsås och goudaost och grädda i ugnen i 15 min, eller tills pastan är färdig.
Under tiden, ansa och separera salladsblad.
Finhacka persilja.
Blanda sallad, persilja, olivolja och en nypa salt på ett serveringsfat.
Låt gratängen svalna i 5 min innan servering.
Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med sallad.