Skip to main content
Lax i honungs- och senapssås
Lax i honungs- och senapssås

Lax i honungs- och senapssås

med krämig potatis- och fänkålssallad

Lax är en populär fisk, och vi förstår varför! Utöver att den är lättlagad och smakar fantastisk går den att kombinera med en uppsjö av olika smaker. I dagens recept tillagar vi den i stekpannan och sen får den sällskap av en härlig honung- och senapssås med smör. Som tillbehör lagar vi en ljummen och krämig potatis- och fänkålssallad.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Sulfiter
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Fänkål

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

1 st

Citrusfrukt

½ st

Lök

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

400 g

Småpotatis

1 st

Dill

40 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)

60 g

Spenat

1 st

Gurka

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till inläggning

¼ tsk

Socker till inläggning

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Smör till sås

¼ tsk

Salt till sås

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till dressing

Näringsvärden

Energi (kJ)2934 kJ
Energi (kcal)701 kcal
Fett40.6 g
varav mättat12 g
Kolhydrater47.2 g
varav socker12.3 g
Protein34.3 g
Salt3.7 g

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Halvera potatis.

Koka potatis i 10–12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med salt och en nypa peppar.

Sätt åt sidan och låt svalna något.

Sylta grönsaker
2

Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.

Halvera citron.

Halvera och skär fänkål i tunna skivor.

Blanda en skvätt citronsaft, fänkål, rödlök, salt och socker i en medelstor skål och ställ åt sidan.

Stek lax
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd lax och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Under tiden, skölj spenat.

Finhacka dill.

Skär gurka i halvmånar.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga sås
4

Lägg över lax på en tallrik och smält smör i samma stekpanna på medelhög värme (torka inte ur den).

Rör ner honung- och senapsdressing, salt och vatten och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt och något tjocknat.

Blanda potatissallad
5

Vänd potatis med dill, gurka, spenat, salt, gräddfil, lök och fänkål precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp lax och potatissallad på tallrikar.

Toppa lax med honung- och senapssås.