Lax är en populär fisk, och vi förstår varför! Utöver att den är lättlagad och smakar fantastisk går den att kombinera med en uppsjö av olika smaker. I dagens recept tillagar vi den i stekpannan och sen får den sällskap av en härlig honung- och senapssås med smör. Som tillbehör lagar vi en ljummen och krämig potatis- och fänkålssallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Fänkål
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1 st
Citrusfrukt
½ st
Lök
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
400 g
Småpotatis
1 st
Dill
40 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)
60 g
Spenat
1 st
Gurka
¼ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Socker till inläggning
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till dressing
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Halvera potatis.
Koka potatis i 10–12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med salt och en nypa peppar.
Sätt åt sidan och låt svalna något.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Halvera och skär fänkål i tunna skivor.
Blanda en skvätt citronsaft, fänkål, rödlök, salt och socker i en medelstor skål och ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd lax och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Under tiden, skölj spenat.
Finhacka dill.
Skär gurka i halvmånar.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg över lax på en tallrik och smält smör i samma stekpanna på medelhög värme (torka inte ur den).
Rör ner honung- och senapsdressing, salt och vatten och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt och något tjocknat.
Vänd potatis med dill, gurka, spenat, salt, gräddfil, lök och fänkål precis innan servering.
Lägg upp lax och potatissallad på tallrikar.
Toppa lax med honung- och senapssås.