I kväll lagar vi ljuvliga koftas – grekiska nötfärsbiffar som smaksätts med färsk persilja och vår egen kryddblandning Panamat. Ett färgstarkt och inbjudande tillbehör är tabbouleh på couscous, apelsin, gurka och haricots verts. Vi toppar med svalkande citronyoghurt och så är maten färdig.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
½ st
Bladpersilja
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
½ st
Apelsin
225 g
Nötfärs
4 g
Panamat
4 g
Kycklingbuljong
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
100 g
Couscous
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)
20 g
Tranbär
(Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter, Jordnötter)
150 g
Haricots verts
2.5 dl
Vatten till couscous
¼ tsk
Salt till couscous
1 st
Ägg till koftas
½ tsk
Salt till koftas
Koka upp vatten, salt och kycklingbuljong i en medelstor kastrull.
Under tiden, ansa haricots verts och halvera.
Tillsätt tranbär, couscous och haricots verts. Ta av kastrullen från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats.
Fluffa upp couscous med en gaffel.
Finhacka persilja.
Blanda nötfärs, Panamat, ägg, ströbröd, hälften av persiljan, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Rulla färsen till 8 cm långa koftas (3 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög
värme.
Stek koftas i 2–3 min, eller tills brynta. Vänd dem regelbundet.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i
mitten.
Finhacka gurka.
Skär bort botten och toppen på apelsinen och skär sedan bort skalet runt om. Halvera den, ta bort eventuella kärnor och skär den i 1 cm stora bitar.
Skär citron i klyftor.
Rör ner gurka, resterande persilja och apelsin i skålen med couscous.
Krydda med en nypa salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Blanda yoghurt, en skvätt citronsaft och en nypa salt och peppar i en liten skål
Lägg upp apelsintabbouleh på tallrikar.
Toppa med koftas och citronyoghurt.