Skip to main content
Ugnsbakad citrustorsk och palsternackmos med räkor
Ugnsbakad citrustorsk och palsternackmos med räkor

Ugnsbakad citrustorsk och palsternackmos med räkor

med dillsås och fänkål- och äppelsallad

Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Medan torskens ugnssteks med en skvätt citrusfrukt lagar vi en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och buljong. Vi serverar vår torsk med ett vitlöksdoftande mos på potatis och palsternacka och en sallad med marinerad fänkål och äpple.

Taggar:
Barnvänlig
Laga mig först
Allergener:
Fisk
Mjölk
Selleri
Kräftdjur

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citrusfrukt

250 g

Torsk

(Innehåller: Fisk)

500 g

Potatis

½ st

Fänkål

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Palsternacka

1 st

Äpple

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till sås

¼ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till dressing

½ tsk

Socker till dressing

¼ tsk

Salt till dressing

¼ tsk

Salt till fisk

½ msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3420 kJ
Energi (kcal)818 kcal
Fett37.4 g
varav mättat18.9 g
Kolhydrater78.1 g
varav socker22.8 g
Kostfiber11.1 g
Protein42.9 g
Kolesterol78 mg
Salt5.6 g
Potassium129.6 mg
Calcium24.9 mg
Iron0.3 mg

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.Skala vitlök.

Koka potatis, palsternacka och hälften av vitlöken i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Marinera fänkål & äpple
2

Dela citrusfrukt i klyftor.

Halvera och skär fänkål i tunna skivor.

Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Blanda olivolja, en skvätt citrusfruktsaft, socker, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt fänkål och äpple och blanda. Låt marinera tills servering.

Ugnsstek torsk
3

Torka av fisk med hushållspapper.

Placera fisk på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över olivolja och en skvätt citrusfruktsaft och krydda med en nypa salt och peppar.

Tillaga i ugnen i 12–15 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Hacka vitlök & dill
4

Under tiden, finhacka eller pressa resterande vitlök.

Grovhacka dill.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Tillsätt räkor och krydda med salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. 

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Koka dillsås
5

Hetta upp olivolja i en ny medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt buljong, matlagningsgrädde, salt och en nypa peppar.Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

Rör i hälften av dillen.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.

Servera
6

Lägg upp palsternacksmos, räkor och citrusfrukttorsk på tallrikar.

Ringla över krämig dillsås.

Servera med marinerad fänkål och äpple.

Garnera med resterande dill.