Skip to main content
Indisk butter masala på halloumi
Indisk butter masala på halloumi

Indisk butter masala på halloumi

med långkornigt ris och gurkraita

Butter masala är en mild indisk curry – perfekt även för de som inte gillar för stark mat. Vår vegetariska version innehåller halloumi, som vi steker gyllene med vår egen kryddblandning Milda Mahal samtidigt som vi kokar vitlöksris. Såsen på matlagningsgrädde smaksätts med tikka masala och innehåller även tomatpuré, smör och spenat. Vi gör även en svalkande raita på yoghurt, gurka, mynta och vitlök.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Selleri

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Långkornigt vitt ris

½ st

Gurka

75 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

2 st

Vitlöksklyfta

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

30 g

Tikka masala

35 g

Tomatpuré

200 g

Halloumi

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Lök

1 st

Mynta

4 g

Milda Mahal

60 g

Spenat

½ st

Paprika

Ingår inte i din leverans

½ msk

Smör till ris

3 dl

Vatten till ris

¼ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till dressing

½ msk

Olja till sås

1 msk

Smör till sås

1 dl

Vatten till sås

½ tsk

Salt till sås

¼ tsk

Socker till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)4090 kJ
Energi (kcal)978 kcal
Fett55.2 g
varav mättat35.2 g
Kolhydrater85.9 g
varav socker13.6 g
Kostfiber5.1 g
Protein32.4 g
Salt7.6 g
Potassium551.4 mg
Calcium53.7 mg
Iron1.7 mg

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka eller pressa lök.

Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs lök i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris, buljong och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Blanda raita
2

Under tiden, grovhacka gurka.

Finhacka myntablad.

Blanda yoghurt, mynta, gurka och salt i en liten skål.

Stek halloumi
3

Tärna halloumi i 2 cm stora bitar.

Blanda halloumi och Milda Mahal i en medelstor skål.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek halloumi under omrörning i 4–5 min, eller tills gyllene.

Ställ åt sidan på en tallrik.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Skär paprika i 1 cm tjocka strimlor.

Skölj spenat.
Laga sås
5

Torka ur pannan och hetta upp olivolja på medelhög värme.

Stek lök och paprika  4–5 min, tills mjuka.

Tillsätt tomatpuré, smör och tikka masala och stek i 30 sek, tills väldoftande och smöret har smält.

Sänk till medelvärme och tillsätt vatten, salt, socker, matlagningsgrädde och spenat.

Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med masalasås och halloumi.

Servera med raita.