
Butter masala är en mild indisk curry – perfekt även för de som inte gillar för stark mat. Vår vegetariska version innehåller halloumi, som vi steker gyllene med vår egen kryddblandning Milda Mahal samtidigt som vi kokar vitlöksris. Såsen på matlagningsgrädde smaksätts med tikka masala och innehåller även tomatpuré, smör och spenat. Vi gör även en svalkande raita på yoghurt, gurka, mynta och vitlök.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Långkornigt vitt ris
½ st
Gurka
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
30 g
Tikka masala
35 g
Tomatpuré
200 g
Halloumi
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Lök
1 st
Mynta
4 g
Milda Mahal
60 g
Spenat
½ st
Paprika
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
¼ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till dressing
½ msk
Olja till sås
1 msk
Smör till sås
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Socker till sås

Finhacka eller pressa lök.
Hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs lök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris, buljong och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, grovhacka gurka.
Finhacka myntablad.
Blanda yoghurt, mynta, gurka och salt i en liten skål.

Tärna halloumi i 2 cm stora bitar.
Blanda halloumi och Milda Mahal i en medelstor skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek halloumi under omrörning i 4–5 min, eller tills gyllene.
Ställ åt sidan på en tallrik.

Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Skär paprika i 1 cm tjocka strimlor.

Torka ur pannan och hetta upp olivolja på medelhög värme.
Stek lök och paprika 4–5 min, tills mjuka.
Tillsätt tomatpuré, smör och tikka masala och stek i 30 sek, tills väldoftande och smöret har smält.
Sänk till medelvärme och tillsätt vatten, salt, socker, matlagningsgrädde och spenat.
Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Lägg upp ris i skålar.
Toppa med masalasås och halloumi.
Servera med raita.