HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronlax
topBanner
Citronlax

Citronlax

med rostad sesampotatis, broccoli och dill

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Allergener:SesamFiskSelleriÄggSenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

10 g

Sesamfrön

(InnehållerSesamKan innehållaNötter, Jordnötter)

Citron

1 portionspåse

Dill

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Broccoli

250 g

Laxfilé

(InnehållerFisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(InnehållerSelleri)

40 g

Aioli

(InnehållerÄgg, Senap)

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 2)

efter behov

Smör (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)670 kcal
Energi (kJ)2804 kJ
Fett35.86 g
varav mättat5.2 g
Kolhydrater49.7 g
varav socker6.3 g
Protein35.95 g
Salt1.4 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja*, strö över sesamfrön, salt* och peppar*. Vänd potatisen och rosta den i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene. TIPS: Se till att skära potatisen i jämna bitar så att de blir jämnt tillagade.

2

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål.

3

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över lite olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen. TIPS: Använd en separat plåt för broccolin om det inte finns plats på plåten med potatis.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

5

Häll i buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera med aioli.