
Spaghetti puttanesca är en traditionell italiensk rätt med en sås på bland annat tomater och oliver. Vår version innehåller dessutom massor av härliga grönsaker – som morot och spenat – och medelhavsinspirerade kryddor som ger pastan den rätta smaken. Vi toppar med salladsost och färsk basilika och serverar vår puttanesca med ugnsrostat vitlöksbröd.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Baguette
(Innehåller: Vete, Gluten)
4 g
Vitlöksflörter
50 g
Soltorkade tomater
4 g
Medelhavets Pärla
1 st
Vitlöksklyfta
180 g
Spaghetti
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
70 g
Gröna oliver
1 st
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
100 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
70 g
Tomatpuré
1 g
Chiliflakes
1 st
Morot
60 g
Spenat
2 msk
Olja till bröd
2 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till sås
1 msk
Smör till sås

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Dela brödet på längden.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja och en nypa salt i en liten skål.
Placera bröd på en plåt med bakplåtspapper och ringla över vitlöksolja.
Rosta i ugnen i 6–8 min, tills sprött och gyllene.

Grovhacka soltorkade tomater och oliver.
Riv morot (oskalad) fint.
Skölj spenat.

Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot i 2–3 min, eller tills något mjuk.
Tillsätt tomater, oliver, chiliflakes, Medelhavets pärla och Vitlöksflörter och fräs i 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt tomatpuré och socker och stek i ytterligare 1 min.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Sänk till medelvärme och tillsätt spenat, sparat kokvatten, smör och riven ost.
Rör om och sjud i 2–3 min.
Under tiden, finhacka basilika.
Rör ner färdigkokt pasta i stekpannan.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen verkar torr.

Lägg upp pasta i skålar och toppa med salladsost och basilika.
Servera med vitlöksbröd.