Vietnamesiska köttbullar
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vietnamesiska köttbullar

Vietnamesiska köttbullar

med picklade grönsaker och citrongräsris

Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får ett extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fräscht citrongräsris och picklad gurka och morot.

Taggar:
Under 650 kcal
Mjölkfri
Allergener:
Sulfiter
Gluten
Vete
Sesam
Soja
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citrongräs

2 st

Morot

1 st

Gurka

12.5 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Salladslök

225 g

Nötfärs

20 g

Sriracha

75 g

Rödkål, förskuren

150 g

Jasminris

1 st

Vitlöksklyfta

37.5 g

Asiatisk woksås

(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)

15 g

Fisksås

(Innehåller Fisk, Soja)

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ tsk

Socker (steg 2)

1 msk

Vatten* (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2538 kJ
Energi (kcal)607 kcal
Fett21.2 g
varav mättat10.4 g
Kolhydrater80.2 g
varav socker17.9 g
Protein30.5 g
Salt4.6 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Dela citrongräs på mitten och lägg topphalvan
(grönare) åt sidan. Banka rothalvan med
en träsked. 
 
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl |
6 dl] och rothalvan av citrongräset.
 
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg
värme och sjud under lock i 12 min.
 
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.
 
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Pickla grönsaker
2

Medan riset kokar, skala morot och gurka i långa
band med en potatisskalare.
 
Blanda gurka, morot, vitvinsvinäger [1/2 paket,
2P], socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en medelstor skål. Rör om och ställ åt sidan tills servering. 
 
Häll av lagen innan servering.

Förbered råvaror
3

Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
 
Finhacka eller pressa vitlök.
 
Finhacka topphalvan av citrongräset så fint
som möjligt.
 
TIPS: Ju finare du kan hacka citrongräset desto bättre.

Rulla köttbullar
4

Blanda nötfärs, hackat citrongräs, salladslök,
vitlök, fisksås [1/2 paket, 2P], sriracha och salt
[1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor skål.
 
TIPS: Sriracha är starkt, så använd mindre om du
inte tycker om stark mat.
 
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med
fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
5

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på
medelhög värme.
 
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i
10-12 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.
 
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte
längre är rosa i mitten.

Servera
6

Lägg upp citrongräsris i skålar.
 
Toppa med picklade grönsaker, rödkål
och köttbullar. 
 
Ringla asiatisk woksås [1/2 paket, 2P]
över köttbullarna.