HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronköttbullar
topBanner
Citronköttbullar

Citronköttbullar

med nötkött, spenat och persilja

Barnvänlig

Dessa medelhavsinspirerade köttbullar är en pigg variant på vår svenska husmansklassiker. Rullade på nötfärs tillsammans med syrlig citron kommer det spridas en gudomlig väldoft i köket när du steker köttbullarna, och vi lovar att det kommer att vattnas i munnen! Tillsammans med en ljuvlig tomatsås och matig bulgur serverar du en måltid som imponerar på alla sinnen.

Taggar:Snabb
Allergener:glutenmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Nötfärs

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

75 g

Krossade tomater

4 g

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

85 g

Köttbuljong

3 st

Bulgur

(Innehållergluten)

1 st

Vitlöksklyfta

60 g

Citron

1 portionspåse

Morot

1 st

Spenat

¼ tsk

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

3 dl

Ägg

Salt

Vatten

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)602 kcal
Energi (kJ)2519 kJ
Fett28.62 g
varav mättat14.3 g
Kolhydrater44.11 g
varav socker15.6 g
Protein37.76 g
Salt1.8 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Koka upp vatten* (se ingredienslistan) i en medelstor kastrull. Tillsätt bulgur och låt koka i 2-3 min. Sätt på ett lock, ta av kastrullen från värmen och ställ åt sidan i 12-15 min tills middagen är redo att serveras.

2

Finhacka vitlök. Riv citronzest så du får en generös nypa och dela citron i klyftor. Skala och riv morot. Grovhacka spenat. Finhacka persilja (spara lite till garnering). VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda nötfärs, ägg*, salt*, panko, hälften av vitlöken och hälften av citronzesten ordentligt i en bunke. Forma ungefär 1 msk av färsen till en liten köttbulle och lägg på en tallrik. Fortsätt tills du rullat hela färsen, det blir ca 6 stycken per person.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek köttbullarna i 10-12 min tills de fått fin yta och är genomstekta. Stek i omgångar om det behövs. Lägg dem på en tallrik när de är klara och torka ur stekpannan. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

5

Hetta upp en ny skvätt olivolja* och fräs morotsrivet i 3-4 min. Tillsätt krossade tomater, köttbuljong och crème fraiche [1/2 burk, 2 pers]. Låt sjuda i ca 5 min. Spä med vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt köttbullarna och låt de bli varma. Blanda ner spenat, persilja och resterande citronzest i kastrullen med bulgur. Krydda med salt* och peppar* efter smak.

6

Fördela bulgur, citronköttbullar och tomatsås mellan era tallrikar. Garnera med persilja och servera med citronklyftor vid sidan av.