
Huvudrollen i kvällens goda fiskrätt med asiatiska influenser är kolja, som tillagas i en aromatisk kokossås med ingefära, vitlök, citrongräs och grönsaker. Vi serverar den på en bädd av fluffigt jasminris och toppar med smakrik misohonung till vuxna och modiga barn.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
1 st
Salladslök
1 st
Vitlöksklyfta
2 tsk
Ingefära
150 g
Jasminris
180 ml
Kokosmjölk
30 g
Misopasta
(Innehåller: Soja, Gluten, Vete)
25 g
Honung
1 st
Citrongräs
1 st
Morot
1 st
Paprika
1 st
Lök
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till fisk
1.5 dl
Vatten till sås

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Under tiden, riv vitlök och ingefära grovt.
Tärna paprika i 2 cm stora bitar.
Finhacka lök.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Skär salladslök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek paprika, lök och morot med salt i 3–4 min, eller tills något mjuka.
Banka citrongräs med en träslev.
Tillsätt citrongräs, vitlök och ingefära och stek i 1–2 min, tills väldoftande.

Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Tillsätt kokosmjölk, fisk och vatten till pannan med grönsaker. Sjud under lock i 5–6 min.
Plocka bort citrongräs.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Blanda honung och misopasta i en liten skål.

Lägg upp ris och fiskgryta i djupa tallrikar.
Toppa fisk med misohonung till vuxenportionerna.
Garnera med salladslök.

