Skäm bort familjen med kvällens fantastiska rätt, en underbar gryta med linser, lök, morot och spenat. Grytan får spännande smak av vår färdiga kryddblandning Milda Mahal, och kokosmjölk bidrar med perfekt krämighet. Vi serverar vår ljuvliga gryta med kokt ris och rostad aubergine, och så toppar vi med en crunchy koriander- och jordnötsolja!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
2 st
Morot
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
8 g
Milda Mahal
½ burk
Tomatpuré
100 g
Röda linser
(Kan innehålla spår av: Gluten)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
200 ml
Kokosmjölk
60 g
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
150 g
Basmatiris
1 portionspåse
Koriander
½ st
Röd chili
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
1 st
Lime
1.5 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
3 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
1.5 msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 3)
3 msk
Olivolja (steg 1)
Sätt ugnen på 200°C/180°C (varmluft). Halvera aubergine på längden. Skär varje halva i fyra skivor på längden, och dela sen skivorna på hälften. Placera aubergine i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja* [3 msk | 6 msk], hälften av Milda Mahal, en nypa salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 20-25 min, tills gyllene och mjuk. Ta sen ut aubergine från ugnen och ställ åt sidan.
Skär lök i tunna skivor. Finhacka eller pressa vitlök. Finhacka morot (oskalad). Skölj linser i en sil under kallt vatten. Skölj spenat.
Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelhög värme. Fräs lök och morot i 2 min. Tillsätt tomatpuré [½ burk, 2P], vitlök, linser och resterande Milda Mahal. Koka under omrörning i 1 min. Rör i kokosmjölk, vatten* [1½ dl | 3 dl], sojasås [½ paket, 2P] och grönsaksbuljong. Sjud på låg värme tills linserna är färdiga, 20-25 min. När linserna är färdiga, tillsätt spenat och rör om tills den har mjuknat. Krydda med salt* [½ tsk | 1 tsk] och peppar*. TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om curryn är för tjock.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris och salt* [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Grovhacka koriander. Halvera chili [1/2 st, 2P] på längden, kärna ur och skär i tunna skivor. Finhacka jordnötter. Skär lime i klyftor. Blanda koriander, jordnötter, en skvätt limejuice, olivolja* [1 1/2 msk | 3 msk] och chili i en liten skål. TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och curry i skålar, och toppa aubergine. Ringla över koriander- och jordnötsolja och servera med limeklyftor.