Här kommer en riktig pangmiddag att svänga ihop lagom till helgen. Perfekt om du vill imponera på gästerna eller skämma bort familjen lite extra! Vi ska nämligen laga rumpstek marinerad i sojasås och lent potatis- och rotsellerimos med vitlök och riven ost. Självklart står även en krämig sås på menyn – kvällens variant gör vi på crème fraiche och smaksätter med färsk basilika. Grönsalladen med tomat får extra smak av snabbsyltad schalottenlök och rostade pinjenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
125 g
Körsbärstomater
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
2 st
Schalottenlök
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Sesam, Havre, Spelt, Jordnötter, Råg, Korn, Vete)
300 g
Rumpstek
2 st
Vitlöksklyfta
60 g
Salladsmix
1 st
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
500 g
Bakpotatis
1 st
Rotselleri
(Innehåller: Selleri)
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Socker till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Lägg kött, hälften av sojasåsen och en generös nypa peppar i en medelstor skål och vänd så köttet täcks.
Ställ åt sidan för att marinera.
Skala och tärna potatis och rotselleri i 2 cm stora bitar.
Skala vitlök.
Koka potatis, rotselleri och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis, rotselleri och vitlök med mjölk, finriven ost, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, finhacka basilikablad.
Halvera körsbärstomater.
Skölj salladsmix.
Halvera citron.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Pressa citronsaft i en liten skål och rör i socker och salt. Vänd schalottenlök i lagen och ställ åt sidan.
Blanda körsbärstomater, salladsmix, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek kött (spara sojasås i skålen) i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Hetta upp samma stekpanna (med sky) på medelvärme och rör i resterande sojasås (från skålen och foliepaketet), crème fraiche, socker och hackad basilika.
Sjud i 1–2 min, tills lätt tjocknat.
Smaka av med en nypa salt och peppar och ta av från värme.
Häll av lag från schalottenlök och vänd ner den i salladen precis innan servering.
Lägg upp kött och ost- och vitlöksmos på tallrikar.
Skeda basilikasås över kött.
Servera med tomat- och schalottenlöksallad toppad med rostade pinjenötter.