I kväll lagar vi en ny variant på en älskad klassiker – pasta carbonara. Vår snabba version innehåller orzo och knaperstekt bacon och smakar minst lika gott som originalet. Vi gör den krämiga såsen på äggula, matlagningsgrädde och riven ost, toppar vår carbonara med pumpakärnor och serverar en god tomatsallad med rucola.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
140 g
Bacon, tärnad
180 g
Orzo
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja, Ägg, Lupin)
1 st
Lök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
2 g
Kycklingbuljong
40 g
Rucola
2 st
Tomat
½ st
Citron
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
2 st
Ägg (steg 3)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka orzo i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan orzon är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka orzo i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att orzo är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Riv lök grovt.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Stek bacon och lök i 6–8 min, eller tills löken är mjuk.
Under tiden, skölj rucola.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Grovhacka tomat och persilja.
Banda rucola, tomat, persilja, citronsaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål. Ställ åt sidan.
Separera äggula från äggvita [2 st I 4 st].
Blanda äggula, matlagningsgrädde, riven ost och kycklingbuljong [1/2 paket, 2P] i en medelstor skål.
Krydda med en nypa peppar och vispa ihop med en gaffel.
Rör ner orzo och kokvatten i pannan med bacon.
Sänk till medelvärme och rör i gräddblandningen. Sjud i 1–2 min, tills tjocknat och krämigt.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon verkar torr.
Lägg upp orzocarbonara i djupa skålar och toppa med pumpakärnor.
Servera med sallad vid sidan av.