Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Dahl är en mustig indisk gryta med röda linser och väldoftande kryddor, som curry och spiskummin. I kväll lagar vi denna härliga gryta med kokosmjölk, spenat, tomater, morötter, ingefära och vitlök. Medan vår dahl tillagas hinner vi också koka ris och ugnsrosta tortillabröd – ett snabbt och smidigt alternativ till naan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 g
Spiskummin, malen
1 st
Morot
1 st
Lök
2 st
Tomat
150 g
Basmatiris
4 g
Milda Mahal
200 ml
Kokosmjölk
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
4 g
Curry-on
10 g
Ingefärspasta
2 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½ st
Röd chili
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
3 dl
Vatten (steg 4)
2 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Riv morot (oskalad).
Finhacka lök.
Skär tomat i 2 cm stora bitar.
Skölj linser.
Skölj spenat.
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek lök, spiskummin, Milda Mahal, Curry-on och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i 4–5 min, tills lök är genomskinlig.
Tillsätt morot, tomat och ingefärspasta till stekpannan och stek i 2–3 min, tills tomat och morot är mjuka.
Rör ner linser, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten [3 dl | 6 dl].
Sjud under lock i 15–20 min, tills linser är mjuka. Rör om då och då.
Rör i spenat och sjud i ytterligare 1–2 min, tills spenat har mjuknat.
Under tiden, skär tortilla i 3 cm breda band.
Placera tortillaband i ett lager på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P] och blanda med olivolja [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Baka i ugnen tills gyllene och krispiga, 4–6 min.
TIPS: Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.
Lägg upp ris och dahl i skålar.
Garnera med chili och servera med tortillabröd.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.