150 g
Jasminris
1 paket
Kikärtor
20 g
Kokosmjölk
3 tsk
Mango
3 dl
Äpple
Lök
Chili
Ingefära
Vitlöksklyfta
Zucchini
Morot
Tomat
Koriander
Goan xacuti
Gul currypasta
(Innehållersenap)Socker*
Vatten*
Fyll en kastrull med kallt vatten* [300 ml, 2 pers | 600 ml, 4 pers] och en nypa salt*. Häll i jasminris. Koka upp vattnet och sänk sedan till svag värme. Låt riset sjuda under lock i 12 min. Ta kastrullen av värme och låt stå i 10 min med lock på innan servering. Skala mango. Grovhacka mango, äpple, lök och chili. Skala och riv ingefära. Var god och se korrekt mängd för 2 samt 4 personer i ingredienslistan.
Hetta upp en skvätt olja* i en liten kastrull. Fräs löken i 1-2 min. Lägg i mango, äpple, chili och ingefära. Fräs i 4-5 min. Häll i socker* [1 msk | 2 msk] och vatten* [1 dl | 2 dl]. Låt chutneyn, som ska reduceras med hälften, sjuda i 15-20 min. TIPS: Blanda chutneyn sedan i en blender om du föredrar den krämig.
Finhacka vitlök. Skär zucchini [1/2 st, 2 pers] i 1 cm breda halvmånar. Skala morot och skär i 1 cm breda skivor. Grovhacka tomat och koriander. Skölj kikärtor i en sil under kallt vatten.
Hetta upp en stor kastrull på medelhög värme. Fräs i Goan xacuti kryddmix och currypasta (stark!) i några sekunder. Häll i en skvätt olja*, vitlök, zucchini, morot, tomat. Fräs grönsakerna, 8-10 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*. TIPS: Currypastan är ganska stark så tillsätt efter smak.
Häll i kokosmjölk i kastrullen. Låt sjuda i 10-15 min. Tillsätt kikärtor när det är 2-3 min kvar av tillagningstiden. Krydda med en nypa salt* och peppar* efter smak. TIPS: Rör i en skvätt vatten så att curryn får önskad konsistens.
Fördela riset och kikärtscurryn i skålar. Toppa med koriander och en generös klick mango chutney.