
Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och buljong. Torsken bakas i ugnen med ett täcke av citronzest. Vi serverar fisk och sås med potatis-och palsternacksmos, marinerad fänkål och äpple, och rostade hasselnötter.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
500
Potatis
1
Palsternacka
2
Vitlöksklyfta
1
Ekologisk citron
½
Fänkål
1
Äpple
1
Dill
250
Torsk
(Innehåller: Fisk)
20
Hasselnötter
(Innehåller: Nötter)
2
Kycklingbuljong
½
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1
Olivolja (steg 2)
¼
Salt (steg 5)
1
Smör (steg 1)
Smör (steg 5)
¼
Salt (steg 1)
2
Mjölk (steg 1)
¼
Salt (steg 2)
Socker* (steg 2)

Sätt ugnen på 220°/200°C (varmluft). Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Tillsätt potatis, palsternacka och hälften av vitlöken till kastrullen med kokande vatten och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [1 msk | 2 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.

Riv citronzest och dela citron i klyftor. Skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor. Blanda olivolja* [1 msk | 2 msk], en skvätt citronjuice, hälften av citronzest, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], peppar* och en nypa socker* i en liten skål. Tillsätt fänkål och äpple, och blanda. Låt det marineras tills servering.

Placera torsk på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja*, strö över resterande citronzest, och krydda med salt* och peppar*. Baka i toppen av ugnen tills genomstekt, 12-15 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt.

Finhacka eller pressa resterande vitlök. Grovhacka dill.

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Rosta hasselnötter tills gyllene, 3-4 min. Ställ åt sidan i en skål. Hetta upp en skvätt olivolja* och en klick smör* i stekpannan på medelhög värme. Fräs resterande vitlök i 1-2 min. Tillsätt kycklingbuljong [1/2 paket, 2P] och matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], salt* [1/4 tsk | ½ tsk] och peppar*. Sjud tills tjocknad, 2-3 min, och rör sen i hälften av dillen.

Grovhacka hasselnötter. Lägg upp potatis-och palsternacksmos och torsk på tallrikar. Skeda över krämig dillsås och toppa med hasselnötter. Servera marinerad fänkål och äpple vid sidan av. Garnera med resterande dill.