HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronbakad Torsk
topBanner
Citronbakad torsk

Citronbakad torsk

med mjukt palsternacksmos och krämig dillsås

Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och buljong. Torsken bakas i ugnen med ett täcke av citronzest. Vi serverar fisk och sås med potatis-och palsternacksmos, marinerad fänkål och äpple, och rostade hasselnötter.

Taggar:Barnvänlig
Allergener:fisknöttermjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Bakpotatis

1 st

Palsternacka

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Ekologisk citron

½ st

Fänkål

1 st

Äpple

1 portionspåse

Dill

250 g

Torsk

(Innehållerfisk)

20 g

Hasselnötter

(Innehållernötter)

2 g

Kycklingbuljong

100 ml

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja* (steg 2)

¼ tsk

Salt* (steg 5)

1 msk

Smör* (steg 1)

(Innehållermjölk)

efter behov

Smör* (steg 5)

(Innehållermjölk)

¼ tsk

Salt* (steg 1)

2 msk

Mjölk* (steg 1)

(Innehållermjölk)

¼ tsk

Salt* (steg 2)

efter behov

Socker* (steg 2)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3033.7656 kJ
Energi (kcal)725.0875 kcal
Fett32.127 g
varav mättat11.2 g
Kolhydrater71.5997 g
varav socker21 g
Protein35.1328 g
Salt2.7 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Rivjärn
Kastrull
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°/200°C (varmluft). Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Tillsätt potatis, palsternacka och hälften av vitlöken till kastrullen med kokande vatten och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [1 msk | 2 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.

2

Riv citronzest och dela citron i klyftor. Skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor. Blanda olivolja* [1 msk | 2 msk], en skvätt citronjuice, hälften av citronzest, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], peppar* och en nypa socker* i en liten skål. Tillsätt fänkål och äpple, och blanda. Låt det marineras tills servering.

3

Placera torsk på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja*, strö över resterande citronzest, och krydda med salt* och peppar*. Baka i toppen av ugnen tills genomstekt, 12-15 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt.

4

Finhacka eller pressa resterande vitlök. Grovhacka dill.

5

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Rosta hasselnötter tills gyllene, 3-4 min. Ställ åt sidan i en skål. Hetta upp en skvätt olivolja* och en klick smör* i stekpannan på medelhög värme. Fräs resterande vitlök i 1-2 min. Tillsätt kycklingbuljong [1/2 paket, 2P] och matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], salt* [1/4 tsk | ½ tsk] och peppar*. Sjud tills tjocknad, 2-3 min, och rör sen i hälften av dillen. 

6

Grovhacka hasselnötter. Lägg upp potatis-och palsternacksmos och torsk på tallrikar. Skeda över krämig dillsås och toppa med hasselnötter. Servera marinerad fänkål och äpple vid sidan av. Garnera med resterande dill.