Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Asien. Vi steker nötfärs, morot, zucchini och schalottenlök och kryddar med ingefära, lime, sojasås och chili. Vi serverar den underbara köttfärsbowlen med ris och en krämig mayo-dressing, och så toppar vi med sesamfrön, mynta och lime.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Nötfärs
150
Basmati vildris
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Ekologisk lime
1
Röd chili
1
Schalottenlök
1
Morot
1
Mynta
10
Sesamfrön
1
Gurka
1
Ingefära
25
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1
Zucchini
1
Vitlöksklyfta
20
Asiatisk dressing
(Innehåller Soja, Gluten, Vete, Sesam)
2
Vatten (steg 1)
¼
Salt (steg 1)
Smör (steg 1)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och en stor klick smör* i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 1-2 min. Tillsätt ris, vatten* [2 dl | 4 dl] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock tills riset ska serveras.
Finriv ingefära (oskalad). Riv zucchini och morot (oskalad) grovt. Finhacka schalottenlök. Grovhacka myntablad. Halvera chili, kärna ur och skär i tunna skivor. Dela lime i klyftor. Tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs ingefära och schalottenlök i 1-2 min. Tillsätt nötfärs, morot, zucchini, en nypa salt* och peppar*. Stek under omrörning i 4-5 min, eller tills brynt. VIKTIGT: Köttet är färdiglagad när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Blanda majonnäs, asiatisk dressing, hälften av sesamfrön och en skvätt vatten i en liten skål.
Tillsätt en skvätt limejuice, sojasås och chili till stekpannan och stek i ytterligare 2 min. Ta av stekpannan från värme och blanda ner mynta (spara lite till garnering).TIPS: Om du inte tycker om stark mat kan du skippa eller ta mindre av chilin.
Lägg upp ris och köttfärs i skålar. Toppa med hackad gurka och ringla över majodressing. Garnera med resterande mynta och sesamfrön. Servera med limeklyftor.