Potatis eller ris? I kväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både ugnsrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och srirachamajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
450 g
Sötpotatis
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
150 g
Jasminris
1 st
Gurka
½ portionspåse
Sockerärtor
1 st
Avokado
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Röd chili
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Lime
2 st
Salladslök
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
10 g
Sriracha
3 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Smör (steg 3)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Placera sötpotatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, tills gyllene och mjuk.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.
Skär sockerärtor [1/2 påse] i tunna skivor på längden.
Skär salladslök i tunna skivor.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.
Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda gurka, salladslök och sojasås [1/2 paket, 2P] i en medelstor skål.
Blanda sockerärtor, en skvätt limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda majonnäs och sriracha [1/2 paket, 2P] i en liten skål.
Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado, sötpotatis och srirachamajonnäs.
Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.
Garnera med chili och sesamfrön.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.