Ugnsbakad torsk och krämig dillsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsbakad torsk och krämig dillsås

Ugnsbakad torsk och krämig dillsås

med marinerad fänkål och palsternacksmos

Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och buljong. Torsken bakas i ugnen med ett täcke av citronzest. Vi serverar fisk och sås med palsternacksmos, och marinerad fänkål och äpple.

Taggar:
Under 650 kcal
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

1 st

Palsternacka

2 st

Vitlöksklyfta

½ st

Fänkål

1 st

Äpple

1 portionspåse

Dill

250 g

Torsk

(Innehåller Fisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

½ st

Citron

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Mjölk (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Socker (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)639 kcal
Energi (kJ)2675 kJ
Fett21.1 g
varav mättat6.2 g
Kolhydrater76.5 g
varav socker24.8 g
Protein35.2 g
Salt3.2 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Gör mos
1

Sätt ugnen på 220°/200°C (varmluft). Koka upp en kastrull med saltat vatten. Tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Tillsätt potatis, palsternacka och hälften av vitlöken till kastrullen och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka rotfrukter och vitlök i kastrullen. Mosa med mjölk [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Tillsätt eventuellt en klick smör, och sätt åt sidan under lock.

Marinera fänkål & äpple
2

Dela citron [1/2 st, 2P] i klyftor. Skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor. Blanda olivolja [1 msk | 2 msk], en skvätt citronjuice, socker[1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppari en medelstor skål. Tillsätt fänkål och äpple, och blanda. Låt marinera tills servering.

Baka torsk
3

Placera torsk på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, en skvätt citronjuice, och krydda med salt och peppar. Baka torsk i toppen av ugnen tills genomstekt, 12-15 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt.

Hacka vitlök & dill
4

Finhacka eller pressa resterande vitlök. Grovhacka dill.

Koka dillsås
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en ny medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 1-2 min. Tillsätt grönsaksbuljong, matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud till tjocknad, 2-3 min, och rör i hälften av dillen.

Servera
6

Lägg upp palsternacksmos och citronbakad torsk. Ringla över krämig dillsås. Servera med marinerad fänkål och äpple. Garnera med resterande dill.