Patatas bravas är en populär spansk tapasrätt som består av rostad, stekt eller friterad potatis i en het tomatsås. I kvällens rätt består de av både potatis och palsternacka och blir ett perfekt tillbehör till våra pankopanerade räkor som vi toppar med aioli. Vi bjuder också på en citrondoftande zucchinisallad och garnerar med färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
1 st
Zucchini
4 g
Rökt paprikapulver
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
500 g
Potatis
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
35 g
Tomatpuré
1 g
Chiliflakes
40 g
Aioli
(Innehåller: Ägg, Senap)
1 st
Bladpersilja
60 g
Salladsmix
½ st
Palsternacka
½ tsk
Salt till rotfrukter
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Socker till sås
1 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
1 st
Ägg till panering
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis och palsternacka (oskalade) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt, rökt paprikapulver och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek vitlök, chiliflakes, socker och tomatpuré i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Ta av från värme och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Torka av räkor med hushållspapper och placera i en medelstor skål.
Tillsätt mjöl, salt och en nypa peppar och vänd runt.
Vispa ägg i en separat skål och rör ner det i skålen med räkor.
TIPS: Använd bara hälften av ägget för 2P.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Tillsätt panko till skålen med räkor och vänd runt till räkor är täckta precis innan stekning.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Vänd dem försiktigt.
TIPS: 1) Om panko ramlar av i stekpannan kan du toppa räkorna med det senare. 2) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Under tiden, skölj salladsmix.
Skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Halvera citron.
Blanda salladsmix, zucchini, en skvätt citronsaft, salt och olivolja i en stor skål.
Blanda rotfrukter med tomatsås i en stor skål precis innan servering.
Lägg upp rotfrukter och sallad i djupa skålar.
Toppa rotfrukter med räkor och ringla över aioli.
Garnera hela rätten med rivna persiljeblad.