topBanner
Morotssoppa

Morotssoppa

med kryddiga kikärtor, ört- och vitlökskrutonger

Förvandla köket till din ateljé och skapa ett vegetariskt konstverk som skulle få Rembrandt att vilja byta sin mytomspunna pensel mot ett grönvitt förkläde. Svenska klassiker som morot och potatis samsas med nordafrikansk harissa och kikärtor i den här gudabenådade soppan som du ramar in med svalkande crème fraîche och het chilli. Servera med krispiga vitlökskrutonger.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:mjölksellerigluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 st

Lök

3 st

Vitlöksklyfta

4 st

Morot

500 g

Potatis

4 g

Spiskummin, malen

1 g

Harissa

8 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 paket

Kikärtor

1 påse

Chili flakes

Bladpersilja

1 st

Baguette

(InnehållerglutenKan innehållaKan innehålla spår av sesam)

75 g

Citron

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

20 g

Smör*

(Innehållermjölk)

7 dl

Vatten*

½ st

Olivolja*

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3314 kJ
Energi (kcal)792 kcal
Fett25 g
varav mättat14 g
Kolhydrater120 g
varav socker34 g
Protein17 g
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten* i en vattenkokare.

Grovhacka lök och vitlök. Finhacka persilja.

Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar.

Häll av och skölj kikärtorna i en sil under kallt vatten.

TIPS: Ju mindre bitar du skär rotfrukterna i, desto snabbare går de att tillaga.

2

Hetta upp en stor kastrull på hög värme.

När den är varm, klicka ner smör* och när det slutat bubbla, fräs lök, kummin, harissa och hälften av vitlöken, i 2-3 min.

Tillsätt rotfrukterna till kastrullen och rör om.

3

Häll i kokande vatten* (se mängd i ingredienslistan) från vattenkokaren till kastrullen tillsammans med grönsaksbuljong.

Rör om, sätt på ett lock och låt sjuda i 12-15 min tills rotfrukterna är genomkokta.

Väl färdigkokt, mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.

4

Blanda kikärtor, hälften av chili flakes (stark!) och en rejäl nypa salt* i en bunke. Lägg kikärtorna på ena halvan av en plåt med bakplåtspapper.

Blanda persilja med resten av vitlöken, salt och en generös skvätt olivolja i en skål.

Skär brödet [1/2 st, 2 pers] i 2 cm stora bitar, lägg på plåten och ringla över örtoljan.

Rosta i ugnen 10-12 min.

VIKTIGT: Krydda försiktigt med chili flaksen om du inte tycker om stark mat.

5

Finriv citronzest [1/2 citron, 2 pers] och dela citronen i klyftor. Blanda zesten med crème fraichen [1/2 burk, 2 pers].

Blanda ner citron-crème fraiche [1 msk, 2 pers | 2 msk, 4 pers] i soppan och rör om väl. Smaksätt med salt, peppar och citronjuice efter smak.

VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

6

Servera morotssoppan i skålar toppade med en sked citron-crème fraiche och chili flakes (stark!), och med de kryddiga kikärtorna och ört- och vitlökskrutongerna vid sidan av.

Smaklig måltid!