Medelhavs-inspirerad räkgryta
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Medelhavs-inspirerad räkgryta

Medelhavs-inspirerad räkgryta

med iMat-sås och långkornigt ris

Ikväll drömmer vi oss bort till medelhavet och lagar en förföriskt god gryta med räkor, tomat, lök, calabresepesto, sås av Oatlys växtbaserade iMat och vår egen kryddblandning som vi kallar Mamas favorit. Underbara tillbehör är fluffigt basmatiris med vitlök, och färsk basilika.

Taggar:
Snabb
Under 650 kcal
Allergener:
Kräftdjur
Selleri
Ägg
Gluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid20 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

1 portionspåse

Basilika

60 g

Calabresepesto

4 g

Vitlöksflörter

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller Ägg)

2 st

Tomat

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Långkornigt vitt ris

½ g

Chiliflakes

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

125 ml

Oatly iMat

(Innehåller Gluten)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ msk

Olivolja (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 3)

1 dl

Vatten (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2528 kJ
Energi (kcal)604 kcal
Fett25.7 g
varav mättat5.7 g
Kolhydrater73.5 g
varav socker8.5 g
Protein17.5 g
Salt5.8 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris 
1

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek. 

Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Förbered grönsaker
2

Under tiden, grovhacka tomat och basilikablad. 

Skölj spenat.

Stek lök och tomat
3

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek tomat, Mamas favorit, Vitlöksflörter, chiliflakes [1/2 paket, 2P] och salt [1/2 tsk | 1 tsk], och stek i ytterligare 2-3 min, tills tomat är lätt mjuk.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Laga gryta
4

Krydda räkor med salt.

Rör i calabresepesto, räkor, iMat [1/2 paket, 2P], grönsaksbuljong och vatten [1 dl | 2 dl] i stekpannan. Sjud i 3-4 min, tills såsen är uppvärmd och räkor är genomstekta.

Smaka av med salt och peppar. 

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

TIPS 2P: Använd kvarvarande iMat i ditt morgonkaffe för en utsökt krämig smak. 

Tillsätt basilika
5

Precis innan servering, rör ner spenat i räksåsen.

Servera
6

Lägg upp ris och räkgryta i skålar.

Garnera med basilika.