
Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, persilja... Låter det gott? Då är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Risottoris
150 g
Räkor
(Innehåller: Kräftdjur)
125 g
Körsbärstomater
60 g
Spenat
1 st
Citrusfrukt
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Lök
1 portionspåse
Bladpersilja
1 msk
Smör (steg 1)
6 dl
Vatten (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök i 1–2 min.
Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min.

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.
Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.
TIPS: "Al dente" betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.
Baka i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.

Skölj spenat. Grovhacka persilja. Skär citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.
Krydda räkor med en nypa salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.
Stek räkor, en skvätt citronsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronsaft, persilja och smör [1 msk | 2 msk].
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med räkor.
Servera med resterande citronklyftor för att pressa över rätten.

