Ingefärskryddade köttbullar
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ingefärskryddade köttbullar

Ingefärskryddade köttbullar

med vitlöksris och asiatisk woksås

Köttbullar brukar gå hem hos hela familjen, men de behöver inte alltid serveras med potatis och lingonsylt! I kväll smaksätter vi våra köttbullar med färsk ingefära och serverar dem med stekt pak choi och paprika i en asiatisk woksås över vitlöksdoftande morotsris. En asiatisk version av en svensk klassiker som garanterat blir en hit hos både stora och små.

Taggar:
Mjölkfri
Allergener:
Gluten
Vete
Sulfiter
Sesam
Soja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Ingefära

225 g

Nötfärs

12.5 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 st

Pak choi

1 st

Paprika

1 st

Morot

75 g

Asiatisk woksås

(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)

150 g

Långkornigt vitt ris

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olivolja (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 st

Ägg (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3301 kJ
Energi (kcal)789 kcal
Fett35.8 g
varav mättat12.9 g
Kolhydrater88.4 g
varav socker19.1 g
Protein34.4 g
Salt4.9 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka vitlöksris
1

Finhacka (eller pressa) vitlök.

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.

Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Blanda köttbullsfärs
2

Riv ingefära (oskalad) fint.

Blanda nötfärs, ströbröd [1/2 påse, 2P], ägg [1 st | 2 st], ingefära [2 tsk | 4 tsk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Stek köttbullar
3

Rulla färsen till köttbullar (4 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, halvera pak choi.

Riv morot (oskalad) grovt.

Skär paprika i 1 cm tunna skivor.

Stek grönsaker
5

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.

Stek pak choi med salt och peppar i 2 min på varje sida. Ställ åt sidan på en tallrik.

Stek paprika i 2–3 min, tills mjuk. Tillsätt asiatisk woksås och en skvätt vatten och sjud under omrörning i 30 sek, tills genomvarmt.

Tillsätt köttbullar och vänd runt.

Rör ner morot i kokt ris.

Servera
6

Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med pak choi, paprika och köttbullar.

Ringla över sås.