
Köttbullar brukar gå hem hos hela familjen, men de behöver inte alltid serveras med potatis och lingonsylt! I kväll smaksätter vi våra köttbullar med färsk ingefära och serverar dem med stekt pak choi och paprika i en asiatisk woksås över vitlöksdoftande morotsris. En asiatisk version av en svensk klassiker som garanterat blir en hit hos både stora och små.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Ingefära
225 g
Nötfärs
12.5 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Pak choi
1 st
Paprika
1 st
Morot
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller: Gluten, Vete, Sulfiter, Sesam, Soja)
150 g
Långkornigt vitt ris
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)

Finhacka (eller pressa) vitlök.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Riv ingefära (oskalad) fint.
Blanda nötfärs, ströbröd [1/2 påse, 2P], ägg [1 st | 2 st], ingefära [2 tsk | 4 tsk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (4 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Under tiden, halvera pak choi.
Riv morot (oskalad) grovt.
Skär paprika i 1 cm tunna skivor.

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek pak choi med salt och peppar i 2 min på varje sida. Ställ åt sidan på en tallrik.
Stek paprika i 2–3 min, tills mjuk. Tillsätt asiatisk woksås och en skvätt vatten och sjud under omrörning i 30 sek, tills genomvarmt.
Tillsätt köttbullar och vänd runt.
Rör ner morot i kokt ris.

Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med pak choi, paprika och köttbullar.
Ringla över sås.

