Blev det ingen resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavskoftas med en utsökt hemlagad tzatziki! Vi rostar även potatis och tomater som vi toppar grekisk salladsost och persilja!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Panamat
250 g
Blandfärs
1 st
Vitlöksklyfta
30 g
Panko ströbröd
(InnehållerGluten, Vete)2 st
Tomat
75 g
Yoghurt
(InnehållerMjölk)500 g
Potatis
50 g
Grekisk salladsost
(InnehållerMjölk)1 st
Gurka
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) och tomat i 2 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och peppar. Stek i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
Finhacka eller pressa vitlök. Finhacka persilja. Blanda blandfärs, Panamat, ägg [1 st | 2 st], panko, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och vitlök i en medelstor skål. Krydda med peppar. Rulla färsen till 3 avlånga koftas per person (6 cm långa och 2,5 cm tjocka).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek koftas, vänd då och då, i 2-3 min, tills gyllenbruna. Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta. VIKTIGT: Koftas är färdiglagade när köttet inte längre är rosa i mitten.
Riv gurka grovt. Pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshanduk. Blanda gurka med yoghurt, hälften av persiljan, en nypa salt och peppar.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, strö över salladsost [1/2 paket, 2P] och sätt tillbaka plåten i ugnen. Rör i resterande persilja när potatisen är färdig.
Lägg upp koftas, ugnsstekt potatis och bakad salladsost i skålar. Toppa med tzatziki.