Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en fräsch och matig räksallad. Vi rostar potatis med oregano, och blandar den sen med citrondressing, paprika, tomat, sallad och persilja. Vi toppar med stekta räkor och en ljuvlig vitlöksyoghurt och så är vår grekiska räksallad färdig.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
500
Potatis
1
Paprika
½
Citron
1
Bladpersilja
½
Rödlök
2
Vitlöksklyfta
1
Torkad oregano
150
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
2
Tomat
½
Romansallad
1
Socker (steg 2)
1
Olivolja (steg 2)
1
Vatten* (steg 2)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, hälften av oreganon, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.
Tillsätt 1 st vitlöksklyfta (oskalad) till plåten när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka eller pressa resterande vitlök.
Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Blanda vatten [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], vitlök, citronjuice [1 msk | 2 msk], socker [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt i en liten skål. Rör i rödlök.
Halvera, kärna ur och skär paprika i ½ cm tunna strimlor.
Skär tomat i 2 cm stora bitar.
Grovhacka sallad.
Finhacka persilja.
Blanda paprika, tomat, sallad och persilja (spara lite till garnering) i en stor skål. Krydda med salt och peppar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 3 min av potatisens tillagningstid.
Stek räkor och resterande oregano i 1-2 min, tills gyllene och genomstekta. Krydda med en nypa salt och ta av från värme.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Blanda färdig potatis med citrondressing på plåten.
Vänd sedan i potatis med salladen, när den har svalnat något.
Pressa ut rostad vitlök och mosa den med en gaffel i en liten skål. Tillsätt yoghurt, krydda med salt och peppar, och blanda väl.
Lägg upp potatissallad i skålar och pressa över resterande citronjuice.
Toppa med räkor och vitlöksyoghurt.
Garnera med persilja.