Böngryta med kokosmjölk är en värmande middag som snabbt och enkelt lagas ihop. Svarta bönor, krossade tomater och kokosmjölk utgör grunden till denna gryträtt som får extra smaksättning av Panamat och ingefära. Samtidigt som grytan står och puttrar, lagar vi ett fräscht limeris.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4
Grönsaksbuljong
1
Svarta bönor
200
Kokosmjölk
100
Basmatiris
1
Ekologisk lime
1
Morot
4
Panamat
1
Krossade tomater, vitlök & lök
1
Salladslök
1
Rödlök
1
Ingefära
30
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
¼
Salt (steg 1)
Socker (steg 4)
3
Vatten (steg 1)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris och salt* [¼ tsk | ½ tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Häll av svarta bönor. Finhacka morot (oskalad) och rödlök. Riv ingefära fint. Skiva salladslök tunt. Riv limezest tills du har en generös nypa och skär den sedan i klyftor. Skölj spenat.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en mellanstor stekpanna på medelhög värme. Stek morot och rödlök i 5-6 min. Tillsätt svarta bönor, ingefära och Panamat och stek i 1 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, kokosmjölk och en nypa socker*, och koka upp. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 3-4 min eller tills såsen har tjocknat något. Tillsätt en skvätt limejuice. TIPS: Tillsätt mer limejuice efter smak!
Tillsätt spenat till den färdiga grytan, och rör tills den har mjuknat. Smaka av med salt* och peppar*. Rör om i riset med en gaffel och blanda ner limezest.
Lägg upp limeris och böngryta med kokosmjölk i skålar. Pressa över en limeklyfta och garnera med salladslök.