Vietnamesisk larb med linser
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vietnamesisk larb med linser

Vietnamesisk larb med linser

med sojastekt pak choi och frisk gurksallad

Har du aldrig hört om maträtten Larb? Larb är en typ av sallad med kokta/stekta ingredienser, som är nationalrätt i Laos. Salladen innehåller olika typer av protein, i kvällens variant har vi valt linser som vi steker med lök och pak choi. Klassiska tillbehör till Larb är varmt, krämigt ris och råa grönsaker. Ikväll serverar vi vår Larb med utsökt vitlöksris och en härlig gurksallad, som blir extra vackert grön av mynta och koriander. Vi toppar med sesammajonnäs, och så är maten färdig att serveras!

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Vete
Soja
Gluten
Senap
Sesam
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Ingefära

150 g

Basmatiris

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Morot

½ st

Lök

1 st

Pak choi

½ st

Lime

1 paket

Gröna linser

50 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

1 portionspåse

Mynta & koriander

1 st

Gurka

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

50 g

Svart sesammajonnäs

(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)711 kcal
Energi (kJ)2976 kJ
Fett29.7 g
varav mättat6.7 g
Kolhydrater88 g
varav socker9.6 g
Protein17.9 g
Salt7.7 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka (eller pressa) vitlök.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs vitlök i 30 sek.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Stek grönsaker
2

Tärna morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Finhacka lök [1/2 st, 2P].

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lök och morot i 3-4 min, eller tills de börjar mjukna.

Under tiden, grovhacka pak choi.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor. 

Riv ingefära [1/2 st, 2P].

Skölj linser. 

Stek grönsaker & linser
3

Tillsätt pak choi och ingefära till stekpannan, och stek i 1 min, eller tills pak choi börjar mjukna.

Tillsätt linser, en skvätt limejuice och sojasås, och sjud i 4-5 min.

Förbered gurksallad
4

Under tiden, tärna gurka i 1 cm stora bitar, och lägg ner den i en medelstor skål.

Plocka och grovhacka myntablad.

Hacka koriander.

Tillsätt hälften av örterna, en skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i skålen. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja, och blanda väl.

 Blanda sesammajonnäs
5

Skölj spenat. 

Blanda sesammajonnäs och en skvätt vatten i en liten skål (för att få en tunnare konsistens). 

Ta av stekpannan från värme när linserna är färdigkokta och såsen är något reducerad. 

Tillsätt spenat och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], och rör om tills den har mjuknat.

Servera
6

Lägg upp vitlöksris, linslarb och gurksallad i skålar. 

Ringla över sesammajonnäs och pressa över limejuice från resterande limeklyftor.

Garnera med resterande örter.