topBanner
Vegetarisk moussaka

Vegetarisk moussaka

med vitlöksbröd

Omfamna höstens bistra vindar med en ugnsgratinerad skönhet som lyser upp kvällsmörkret. Laga vår vegetariska moussaka på 35-45 minuter och kryp ner framför brasan invirad i en färgsprakande sarape filt. Toppa med parmesan och peppar och servera med krispigt vitlöksbröd.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:selleriglutensesammjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid45 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Aubergine

½ st

Zucchini

1 st

Gul paprika

½ paket

Röda linser

(Kan innehållaKan innehålla spår av gluten)

1 g

Oregano

1 g

Timjan

2 g

Baharat kryddmix

2 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 paket

Krossade tomater, basilika

½ st

Ciabatta

(Innehållergluten, sesam)

150 g

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

1 st

Parmesan

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten*

Socker*

Olivolja*

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2314 kJ
Energi (kcal)553 kcal
Fett17 g
varav mättat9 g
Kolhydrater71 g
varav socker22 g
Kostfiber13 g
Protein24 g
Kolesterol0 mg
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnens grillfunktion på 200°C.

Finhacka lök. Pressa vitlök. Skär aubergine [1/2 st, 2 pers] i 1 cm breda skivor. Tärna zucchini [1/2 st, 2 pers] och paprika i 1 cm stora bitar.

Skölj linser i en sil tills vattnet klarnar.

2

Hetta upp en skvätt olja* i en stor stekpanna på medelvärme. Fräs lök under omrörning tills den mjuknat, 3 min.

Lägg i zucchini, paprika, en nypa salt och peppar. Fräs tills grönsakerna är mjuka, 5 min.

Tillsätt oregano, timjan, baharat kryddmix och halva vitlöken. Fräs i 1 min.

3

Rör i linser [1/2 paket, 2 pers], grönsaksbuljong och krossade tomater i stekpannan.

Tillsätt vatten (se mängd i ingredienslistan) och en nypa socker.

Rör om, koka upp, och låt sedan sjuda tills linserna mjuknat, 20-25 min.

TIPS: Häll i en extra skvätt vatten om såsen blir för tjock.

4

Under tiden linserna sjuder, placera aubergineskivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Häll över en skvätt olja och krydda med en nypa salt och peppar*.

Grilla i ugnen tills skivorna är gyllenbruna och mjuka, ca 8-9 min på vardera sida. Ta sedan ut aubergineskivorna och sätt åt sidan. 

TIPS: Håll ett öga på aubergineskivorna så de inte bränns vid i ugnen. Och låt dem grilla lite längre under uppsikt om de inte är färdiga efter given tillagningstid.

5

Blanda resterande vitlök med 1 msk olivolja* per person i en liten skål.

Dela ciabatta [1/2 st, 2 pers] på hälften som en sandwich och pensla vitlöksoljan på snittytan.

För över grönsakerna från stekpannan till en ugnsform. Placera aubergineskivorna ovanpå grönsakerna och bre ett jämnt lager av crème fraîche på toppen.

6

Riv parmesan och strö den över moussakan. Krydda med peppar*.

Gratinera moussakan i ugnen tills osten är gyllenbrun och bubblar, ca 5 min.

Lägg in vitlöksbrödet på ugnsgallret med snittytan uppåt. Låt grilla tills ytan är gyllenbrun, 2-3 min.

Servera moussakan i djupa tallrikar tillsammans med vitlöksbrödet.