Skip to main content
Ugnsbakade köttbullar i tomatsås
Ugnsbakade köttbullar i tomatsås

Ugnsbakade köttbullar i tomatsås

med färskt vitlöksbröd och tomatsallad

Köttbullar i tomatsås. Det har ni säkert ätit många gånger. Överraska barnen med en spännande variant. Vi gör ljuvliga köttbullar med medelhavs kryddor, som vi blandar med tomatsås, och gratinerar i ugnen med mozzarella. Vi hoppar över pasta ikväll och serverar våra köttbullar med färskt vitlöksbröd och en krispig tomatsallad.

Allergener:
Milk
Hvede
Gluten
Schwefeldioxide und Sulfite

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250

Blandfärs

1

Krossade tomater, vitlök & lök

4

Medelhavets Pärla

4

Köttbuljong

1

Rödlök

2

Vitlöksklyfta

100

Riven mozzarella

(Innehåller: Milk)

1

Pizzadeg

(Innehåller: Hvede, Gluten)

60

Salladsmix

25

Pankoströbröd

(Innehåller: Hvede, Gluten, Schwefeldioxide und Sulfite)

1

Bladpersilja

125

Körsbärstomater

Ingår inte i din leverans

½

Salt (steg 1)

1

Ägg (steg 1)

2

Olivolja (steg 2)

¼

Salt (steg 3)

½

Socker (steg 3)

1

Vatten (steg 3)

½

Olivolja (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kcal)1389 kcal
Energi (kJ)5813 kJ
Fett67.6 g
varav mättat23.6 g
Kolhydrater121.6 g
varav socker19.5 g
Protein57.9 g
Salt8.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform

Instruktioner

Rulla köttbullar
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft).

Rulla ut pizzadeg (och medföljande bakplåtspapper), och låt den vila på ett varmt ställe tills steg 4.

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], panko, hälften av Medelhavets Pärla och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik. 

Stek köttbullar
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 4-5 min, eller tills brynta (de färdiglagas senare i ugnen). Lägg över dem i en ugnsform.

Under tiden, finhacka rödlök, persilja och vitlök.

Blanda vitlök, olivolja [2 msk I 4 msk] och persilja i en liten skål, och ställ åt sidan. 

Laga sås
3

Tillsätt lök till stekpåannan och stek i 1-2 min, tills mjuk.

Rör i resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, krossade tomater, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], vatten [1 dl | 2 dl] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. 

Lägg över såsen till ugnsformen med köttbullar och strö över mozzarella.

Baka vitlöksbröd
4

Lägg över pizzadeg (och medföljande bakplåtspapper) till en plåt. 

Vik pizzadegen tredubbel och gör små hål i degen med fingrarna. Ringla över vitlöksolivolja och krydda generöst med salt (använd grovt salt om du har det).

Sätt in köttbullar och bröd i ugnen. Tillaga i 14-15 min eller tills osten har smält, såsen bubblar och bröd är bakat. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Gör tomatsallad
5

Under tiden, skölj salladsmix. 

Halvera körsbärstomater.

Blanda salladsmix och körsbärstomater i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar.

Rör i olivolja [1/2 msk I 1 msk] precis innan servering.

Servera
6

Skär bröd i skivor.

Lägg upp ugnsbakade köttbullar i tomatsås i skålar.

Servera med bröd och sallad.