Ugnsbakade köttbullar i tomatsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsbakade köttbullar i tomatsås

Ugnsbakade köttbullar i tomatsås

med färskt vitlöksbröd och tomatsallad

Köttbullar i tomatsås. Det har ni säkert ätit många gånger. Överraska barnen med en spännande variant. Vi gör ljuvliga köttbullar med medelhavs kryddor, som vi blandar med tomatsås, och gratinerar i ugnen med mozzarella. Vi hoppar över pasta ikväll och serverar våra köttbullar med färskt vitlöksbröd och en krispig tomatsallad.

Allergener:
Mjölk
Vete
Gluten
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250

Blandfärs

1

Krossade tomater, vitlök & lök

4

Medelhavets Pärla

4

Köttbuljong

1

Rödlök

2

Vitlöksklyfta

100

Riven mozzarella

(Innehåller Mjölk)

1

Pizzadeg

(Innehåller Vete, Gluten)

60

Salladsmix

25

Panko ströbröd

(Innehåller Vete, Gluten, Sulfiter)

1

Bladpersilja

125

Körsbärstomater

Ingår inte i din leverans

½

Salt (steg 1)

1

Ägg (steg 1)

2

Olivolja (steg 2)

¼

Salt (steg 3)

½

Socker (steg 3)

1

Vatten (steg 3)

½

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)1389 kcal
Energi (kJ)5813 kJ
Fett67.6 g
varav mättat23.6 g
Kolhydrater121.6 g
varav socker19.5 g
Protein57.9 g
Salt8.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform

Instruktioner

Rulla köttbullar
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft).

Rulla ut pizzadeg (och medföljande bakplåtspapper), och låt den vila på ett varmt ställe tills steg 4.

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], panko, hälften av Medelhavets Pärla och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik. 

Stek köttbullar
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 4-5 min, eller tills brynta (de färdiglagas senare i ugnen). Lägg över dem i en ugnsform.

Under tiden, finhacka rödlök, persilja och vitlök.

Blanda vitlök, olivolja [2 msk I 4 msk] och persilja i en liten skål, och ställ åt sidan. 

Laga sås
3

Tillsätt lök till stekpåannan och stek i 1-2 min, tills mjuk.

Rör i resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, krossade tomater, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], vatten [1 dl | 2 dl] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. 

Lägg över såsen till ugnsformen med köttbullar och strö över mozzarella.

Baka vitlöksbröd
4

Lägg över pizzadeg (och medföljande bakplåtspapper) till en plåt. 

Vik pizzadegen tredubbel och gör små hål i degen med fingrarna. Ringla över vitlöksolivolja och krydda generöst med salt (använd grovt salt om du har det).

Sätt in köttbullar och bröd i ugnen. Tillaga i 14-15 min eller tills osten har smält, såsen bubblar och bröd är bakat. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Gör tomatsallad
5

Under tiden, skölj salladsmix. 

Halvera körsbärstomater.

Blanda salladsmix och körsbärstomater i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar.

Rör i olivolja [1/2 msk I 1 msk] precis innan servering.

Servera
6

Skär bröd i skivor.

Lägg upp ugnsbakade köttbullar i tomatsås i skålar.

Servera med bröd och sallad.