
Ikväll går den kulinariska resan till Italien, och vi frestar med lax som den serveras i Toscana. Vi steker lax til perfektion, kokar potatis och blandar med smör. Så server vi lax och potatis med en fantastisk spenat- och ricottasås med tomat, vitlök och ost.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1
Vitlöksklyfta
20
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
3
Tomat
60
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
1
Lök
100
Ricotta
(Innehåller: Mjölk)
400
Småpotatis
1.5
Vatten (steg 4)
½
Smör (steg 1)
½
Salt (steg 5)
½
Vetemjöl (steg 4)

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Blanda med smör [1/2 msk | 1 msk] och krydda med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax försiktigt med lite hushållspapper och krydda den med en nypa salt.
Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.
Vänd den och stek i ytterligare 3-5 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik och täck med folie.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Finhacka eller pressa vitlök.
Tärna tomat i 2 cm stora bitar.
Finhacka lök.
Skölj spenat.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelvärme.
Stek lök i 3-4 min.
Tillsätt vitlök och stek i 30 sek.
Vispa ihop vatten [11/2 dl | 3 dl], vetemjöl [1/2 msk | 1 msk] och grönsaksbuljong i en kanna tills klumpfri. Rör i mixen i stekpannan och sjud i 2 min.

Rör i ricotta, ost, salt [1/2 tsk | 1 tsk ] och en generös nypa peppar i stekpannan.
Tillsätt tomat och spenat och sjud i 2-3 min, tills såsen tjocknat.
Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp sås på tallrikar.
Toppa med lax och servera med potatis.