topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Tikka masala-lax

Tikka masala-lax

med vitlöksris och gurk- och myntasallad

Tikka Masala är en färdig kryddblandning som används i olika indiska maträtter. Ikväll har vi valt att det är lax som ska ha huvudrollen, och den får lov att sjuda i en ljuvlig tikka masala-sås med curry, ingefära, grädde och lime. Vi serverar den värmande grytan med fluffigt vitlöksris och en krispig gurk- och myntasallad.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

1 st

Lök

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ burk

Tomatpuré

2 st

Vitlöksklyfta

4 g

Milda Mahal

30 g

Tikka masala

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

150 g

Basmatiris

1 st

Gurka

½ st

Lime

1 portionspåse

Mynta

2 st

Morot

10 g

Ingefärspasta

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Smör (steg 3)

2 dl

Vatten (steg 3)

1 tsk

Socker (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3874 kJ
Energi (kcal)926 kcal
Fett47.8 g
varav mättat17.1 g
Kolhydrater83.7 g
varav socker19.3 g
Protein37 g
Salt6.2 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Förbered frukt och grönt
1

Finhacka lök och morot (oskalad).

Finhacka eller pressa vitlök. 

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor. 

Koka ris
2

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.

Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, eller tills väldoftande. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Laga sås
3

Under tiden, hetta upp smör [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök och morot med en nypa salt i 5–6 min, eller tills mjuka.

Rör i ingefärspasta, resterande vitlök, Milda Mahal och Tikka Masala och stek i ytterligare 2 min. 

Rör i grönsaksbuljong, vatten [2 dl | 4 dl] och tomatpuré [1/2 burk, 2P], och sjud under lock i 10 min.

Tillsätt lax
4

Under tiden, ta bort skinn från lax och grovhacka köttet på en separat skärbräda.

Rör i lax, matlagningsgrädde, limesaft [1 msk I 2 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och socker [1 tsk I 2 tsk] i stekpannan med sås.

Sjud i 5–6 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Förbered sallad
5

Medan laxen sjuder, finhacka gurka och myntablad.

Blanda gurka, mynta, en skvätt limesaft, olivolja [1/2 msk I 1 msk] och salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp vitlöksris och tikka masala-lax i skålar.

Garnera med gurksallad.