
Spaghetti puttanesca är en traditionell italiensk rätt med en sås på bland annat tomater och oliver. Vår version innehåller dessutom massor av härliga grönsaker – som lök, morot och spenat – och medelhavsinspirerade kryddor som ger pastan den rätta smaken. Vi toppar med riven ost och färsk basilika och serverar vår puttanesca med ugnsrostat vitlöksbröd.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)
50 g
Soltorkade tomater
1 g
Chiliflakes
4 g
Medelhavets Pärla
1 burk
Tomatpuré
40 g
Kalamataoliver
1 st
Lök
1 st
Baguette
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)
1 st
Vitlöksklyfta
60 g
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
1 st
Morot
4 g
Vitlöksflörter
2 msk
Olivolja (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull saltat vatten.
Dela brödet på längden.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja [2 msk | 4 msk], och en nypa salt i en liten skål.Placera bröd på en plåt med bakplåtspapper och ringla över vitlöksolja.
Rosta i ugnen i 6–8 min, tills sprött och gyllene.

Grovhacka soltorkade tomater och oliver.
Skär lök i tunna skivor.
Riv morot (oskalad) fint.
Skölj spenat.

Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [21/2 dl | 5 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot och lök i 2–3 min, eller tills något mjuka.
Tillsätt tomater, chili flakes, Medelhavets pärla och Vitlöksflörter och fräs i 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt tomatpuré och socker [1/2 tsk | 1 tsk], och stek i ytterligare 1 min.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Sänk till medelvärme och tillsätt spenat, kokvatten [2 dl | 4 dl] och smör [1 msk | 2 msk].
Rör om och sjud i 2–3 min.
Under tiden, finhacka basilika.
Rör ner färdigkokt pasta i stekpannan.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt kokvatten om såsen verkar torr.

Lägg upp pasta i skålar och toppa med finriven ost och basilika.
Servera med vitlöksbröd.