
Mac and cheese är en klassisk amerikansk rätt, och serveras vanligtvis som en makaronigratäng med massor av ost. I den här spännande varianten behåller vi de två huvudkomponenterna – pasta och ost – men använder oss av nya ingredienser för att ta middagen till en ny nivå. Vi kokar rigatoni och vänder den i en gräddig sås med misopasta, vitlök, purjolök, spenat och två sorters ost. Sedan toppar vi vår pasta med färsk rucola och harissakryddad olja med valnötter och chili flakes.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)
½ st
Citrusfrukt
4 g
Harissakrydda
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
100 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
15 g
Misopasta
(Innehåller: Vete, Gluten, Soja)
20 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
2 st
Vitlöksklyfta
40 g
Rucola
1 st
Purjolök
30 g
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
½ g
Chiliflakes
1 msk
Smör (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 3)

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [2 dl | 4 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök i 5–6 min, tills mjuk.

Under tiden, skölj rucola och spenat (var för sig).
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka valnötter.
Blanda harissa, valnötter, chili flakes [1/2 paket, 2P], en nypa salt och olivolja [2 msk | 4 msk] i en liten skål och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Tillsätt miso [1/2 paket, 2P] och vitlök till pannan med purjolök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Sänk till medelvärme och rör ner matlagningsgrädde, sparat kokvatten, gouda och finriven ost.

Rör ner pasta, spenat och en nypa peppar och sjud i 1–2 min, tills spenat är mjuk.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan verkar torr.

Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med rucola och tillsätt en skvätt citronsaft.
Ringla harissaolja över rätten.