Skip to main content
Snabb miso-mac and cheese
Snabb miso-mac and cheese

Snabb miso-mac and cheese

med sauterad purjolök och harissaolja

4.2
(13)

Mac and cheese är en klassisk amerikansk rätt, och serveras vanligtvis som en makaronigratäng med massor av ost. I den här spännande varianten behåller vi de två huvudkomponenterna – pasta och ost – men använder oss av nya ingredienser för att ta middagen till en ny nivå. Vi kokar rigatoni och vänder den i en gräddig sås med misopasta, vitlök, purjolök, spenat och två sorters ost. Sedan toppar vi vår pasta med färsk rucola och harissakryddad olja med valnötter och chili flakes.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Allergener:
Vete
Gluten
Mjölk
Ägg
Soja
Nötter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid20 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Rigatoni

(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)

½ st

Citrusfrukt

4 g

Harissakrydda

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

100 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

15 g

Misopasta

(Innehåller: Vete, Gluten, Soja)

20 g

Valnötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)

2 st

Vitlöksklyfta

40 g

Rucola

1 st

Purjolök

30 g

Spenat

(Kan innehålla spår av: Selleri)

½ g

Chiliflakes

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 2)

2 msk

Olivolja (steg 3)

Näringsvärden

Energi (kJ)4140 kJ
Energi (kcal)990 kcal
Fett59.8 g
varav mättat27.3 g
Kolhydrater77.6 g
varav socker10 g
Kostfiber7 g
Protein34 g
Salt2.5 g
Calcium1 mg
Iron0.5 mg

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka pasta
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [2 dl | 4 dl] i en kopp.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Stek purjolök
2

Under tiden, halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek purjolök i 5–6 min, tills mjuk.

Gör harissaolja
3

Under tiden, skölj rucola och spenat (var för sig).

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka valnötter.

Blanda harissa, valnötter, chili flakes [1/2 paket, 2P], en nypa salt och olivolja [2 msk | 4 msk] i en liten skål och ställ åt sidan.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Laga sås
4

Tillsätt miso [1/2 paket, 2P] och vitlök till pannan med purjolök och stek i 30 sek, tills väldoftande.

Sänk till medelvärme och rör ner matlagningsgrädde, sparat kokvatten, gouda och finriven ost.

Tillsätt pasta
5

Rör ner pasta, spenat och en nypa peppar och sjud i 1–2 min, tills spenat är mjuk.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan verkar torr.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar.

Toppa med rucola och tillsätt en skvätt citronsaft.

Ringla harissaolja över rätten.