½ st
Vitvinsvinäger
(Innehållersulfiter)1.33 msk
Gräddfil
(Innehållermjölk)1 msk
Morot
½ tsk
Räkor
(Innehållersulfiter, kräftdjur)3 dl
Sojasås
(Innehållergluten, soja)Spetskål
Ingefära
Basmatiris
Lime
Mynta
Smör*
(Innehållermjölk)Olivolja* (steg 3)
Socker*
Vatten* (steg 1)
Fyll en kastrull med vatten* (se mängd i ingredienslistan) och en nypa salt*. Häll i basmatiris. Koka riset på svag värme under lock i 12 min. Ta av från värme och låt stå i 10 min under lock innan servering. Tips: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Dela spetskål på längden, skär bort den grova stjälken i mitten och skiva sedan tunt. Skala morot, och skär i tunna halvmånar. Skala och riv ingefära. Finhacka hälften av myntan (spara resten till servering).
Blanda ingefära, hackad mynta, limejuice, olivolja*, sojasås, vitvinsvinäger och socker* till en marinad i en liten bunke.
Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Lägg i spetskål och morötter samt häll i marinaden. Fräs grönsakerna tills kålen är mjuk men fortfarande ger lite tuggmotstånd, 8-10 min.
Hetta upp smör* i ytterligare en stekpanna på hög värme. Stek räkorna i 1-2 min per sida. VIKTIGT: Räkorna är färdiga när köttet är rosa och helt ogenomskinligt.
Lägg upp riset i en djup tallrik. Toppa med stekta grönsaker, räkor och en klick med gräddfil. Strö över färska myntablad.