topBanner
Smörstekta räkor

Smörstekta räkor

med ris, spetskål, asiatisk marinad och färsk mynta

Bjud in sötaktiga räkor och mild spetskål till din stekpanna och låt dem dansa Bukagu i det fräsande smöret medans odörerna av ett orientaliskt mästerverk sprider sig ut genom ditt vädrande fönster och hela vägen hem till Malacka. Servera med långsmalt, nötaktigt basmatiris och pigg mynta.

Allergener:glutensojakräftdjursulfitermjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid40 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

150 g

Basmatiris

100 g

Spetskål

2 st

Morot

½ st

Ingefära

1 påse

Mynta

½ st

Lime

10 ml

Sojasås

(Innehållergluten, soja)

12 ml

Vitvinsvinäger

150 g

Räkor

(Innehållerkräftdjur, sulfiter)

150 g

Gräddfil

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

300 ml

Vatten*

1 msk

Olivolja*

½ tsk

Socker*

20 g

Smör*

(Innehållermjölk)

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2787 kJ
Energi (kcal)666 kcal
Fett26 g
varav mättat12 g
Kolhydrater77 g
varav socker15 g
Protein28 g
Salt4 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Fyll en kastrull med vatten (se mängd i ingredienslistan) och en nypa salt. Häll i basmatiris. Koka riset på svag värme under lock i 12 min. Ta av från värme och låt stå i 10 min under lock innan servering.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

2

Dela spetskål på längden, skär bort den grova stjälken i mitten och skiva sedan tunt. Skala morot, och skär i tunna halvmånar. Skala och riv ingefära. Finhacka hälften av myntan (spara resten till servering).

3

Blanda ingefära, hackad mynta, limejuice, olivolja, sojasås, vitvinsvinäger och socker till en marinad i en liten bunke.

4

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Lägg i spetskål och morötter samt häll i marinaden.

Fräs grönsakerna tills kålen är mjuk men fortfarande ger lite tuggmotstånd, 8-10 min.

5

Hetta upp smör* i ytterligare en stekpanna på hög värme. Stek räkorna i 1-2 min per sida.

VIKTIGT: Räkorna är färdiga när köttet är rosa och helt ogenomskinligt.

6

Lägg upp riset i en djup tallrik. Toppa med stekta grönsaker, räkor och en klick med gräddfil. Strö över färska myntablad.

Smaklig måltid!