En riktigt härlig helg börjar med en lyxig middag, och vi här bjuder vi på det helt rätta receptet! Vi frestar med underbar pannstekt rumpstek som vi serverar med en krämig pepparsås med vitlök, krispig salviadoftande klyftpotatis och rödkål med äpple och valnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
20 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
2 g
Grovmalen svartpeppar
25 g
Lingonsylt
500 g
Potatis
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Salvia
100 g
Brunsås
(Innehåller: Mjölk)
6 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
75 g
Rödkål, förskuren
½ st
Äpple
¼ tsk
Salt till kött
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ dl
Vatten till glaze
½ msk
Olja till sås
2 msk
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Finhacka salviablad.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salvia, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Blanda lingonsylt, balsamvinäger och salt i en medelstor kastrull och koka upp på medelhög värme.
Tillsätt rödkål och vatten, sänk till medellåg värme och sjud i 15 min.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Grovhacka valnötter.
Finhacka eller pressa vitlök.
Rör ner äpple i kastrullen med färdig rödkål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Medan köttet vilar, hetta upp olivolja i samma stekpanna på medellåg värme (torka inte ur den).
Fräs grovmalen svartpeppar och vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och skrapa upp bitar från botten. Rör i brunsås och en nypa salt och sjud i 1–2 min, eller tills såsen har tjocknat.
Rör ner sky från foliepaketet. Skär kött i tunna skivor.
TIPS: Tillsätt extra vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp potatis, kött och rödkål med äpple på tallrikar.
Toppa rödkål med valnötter.
Häll pepparsås över köttet.