topBanner
Larb med linser

Larb med linser

pak choi, sesamfrön och mynta

Har du aldrig hört om maträtten Larb? Larb är en typ av sallad med kokta/stekta ingredienser, som är nationalrätt i Laos. Salladen innehåller olika typer av protein, i kvällens variant har vi valt linser som vi steker med schalottenlök och pak choi. Klassiska tillbehör till Larb är varmt, krämigt ris och råa grönsaker. Ikväll serverar vi vår Larb med utsökt vitlöksris, och en härlig gurksallad, som blir extra vackert grön av mynta och koriander. Vi toppar med en spicy srirachamajo, och så är maten färdig att serveras!

Taggar:VegetariskStark
Allergener:glutensojasesamäggsenapmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

150 g

Basmati vildris

1 st

Vitlöksklyfta

2 st

Morot

1 st

Schalottenlök

200 g

Pak choi

1 st

Ekologisk lime

½ st

Chili

1 st

Ingefära

1 paket

Gröna linser

50 ml

Sojasås

(Innehållergluten, soja)

10 g

Sesamfrön

(Innehållersesam)

1 påse

Mynta & koriander

1 st

Gurka

60 g

Spenat

50 g

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

10 g

Sriracha

Ingår inte i din leverans

Smör* (steg 1) efter behov

(Innehållermjölk)

¼ tsk

Salt* (steg 1)

3 dl

Vatten* (steg 1)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3075 kJ
Energi (kcal)735 kcal
Fett22 g
varav mättat2 g
Kolhydrater100 g
varav socker13 g
Protein30 g
Salt6 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Rivjärn
Kastrull
Stekpanna
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en klick smör* och en skvätt olivolja* i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 1-2 min. Tillsätt ris, vatten* [3 dl | 6 dl] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock tills servering.

2

Tärna morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Finhacka schalottenlök. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek schalottenlök och morot i 3-4 min, eller tills de börjar mjukna. Grovhacka pak choi. Skär lime i klyftor. Halvera, kärna ur och skiva chili [1/2 st, 2P] tunt. Riv ingefära. Skölj linser.

3

Tillsätt pak choi och ingefära till stekpannan och stek i 1 min, eller tills pak choien börjar mjukna. Tillsätt linser, en skvätt limejuice, sojasås och chili. Låt sjuda i 4-5 min.

TIPS: Skippa chili om du inte tycker om stark mat!

4

Tärna gurka i 1 cm stora bitar, och lägg ner dem i en medelstor skål. Plocka och grovhacka myntablad. Hacka koriander. Tillsätt hälften av örterna, hälften av sesamfröna, en skvätt limejuice, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i skålen, och blanda väl.

5

Skölj spenat. Blanda majonnäs, sriracha [1/2 paket, 2P] och en skvätt vatten* i en liten skål. Ta av stekpannan från värme när linserna är färdigkokta och såsen har reducerats en smula. Tillsätt spenat och rör om tills den har mjuknat.

6

Lägg upp vitlöksris i ena sidan av skålen, och larb med linser i den andra sidan. Placera gurksallad i mitten och ringla srirachamajo över hela rätten. Garnera med resterande örter och sesamfrön. Servera med resterande limeklyftor.