
Idag lagar vi en perfekt kokt risotto, där riset har kvar lite tuggmotstånd. Champinjoner passar väldigt bra i risotto och sockerärtor och persilja ger vacker färg åt rätten. Smör och osten gör risotton krämig, och spröd prosciutto fulländar mästerverket.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150
Risottoris
50
Prosciutto
200
Champinjoner
½
Citron
1
Lök
1
Vitlöksklyfta
4
Kycklingbuljong
40
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4
Vitlöksflörter
½
Bladpersilja
75
Sockerärtor
1
Salladslök
1
Smör (steg 1)
1
Olivolja (steg 3)
6
Vatten (steg 2)
1
Smör (steg 5)
¼
Salt (steg 3)
½
Salt (steg 2)

Sätt ugnen på 200°C/180°C (varmluft). Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök och vitlök i 1-2 min. Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1-2 min.

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter, kycklingbuljong och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i stekpannan, och koka upp. Sänk till medelvärme. Låt risotto sjuda i 18-22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är 'al dente', rör då och då. TIPS: ‘Al dente’ betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.

Skär svamp i kvartar. Sprid ut prosciutto på en sida av en plåt med bakplåtspapper. Placera svamp på den andra sidan, ringla över olivolja [1 msk | 2 msk], och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Baka i ugnen i 8-10 min. TIPS: Var noga med att det ska vara avstånd mellan prosciuttoskivorna.

Finhacka persilja [½ påse, 2P] (spara några hela blad till garnering). Skär citron [½ st, 2P] i klyftor. Dela sockerärtor [½ påse, 2P] på längden. Skär salladslök i tunna skivor.

Ta av färdig risotto från värme. Rör i sockerärtor [½ paket, 2P], bakad svamp, riven ost, en stor skvätt citronjuice [1 msk | 2 msk], persilja och smör[1 msk | 2 msk]. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaka av med salt och peppar och smaka igen.

Lägg upp risotto i skålar. Smula över prosciutto. Garnera med salladslök och resterande persilja.