HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconKrämig Prosciutto Risotto
topBanner
Krämig prosciutto-risotto

Krämig prosciutto-risotto

med ugnsbakad svamp och knapriga sockerärtor

Idag lagar vi en perfekt kokt risotto, där riset har kvar lite tuggmotstånd. Champinjoner passar väldigt bra i risotto och sockerärtor och persilja ger vacker färg åt rätten. Smör och osten gör risotton krämig, och spröd prosciutto fulländar mästerverket.

Taggar:Glutenfri
Allergener:MjölkÄgg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

150 g

Risottoris

50 g

Prosciutto

200 g

Champinjoner

½ st

Citron

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Kycklingbuljong

40 g

Finriven ost

(InnehållerMjölk, Ägg)

4 g

Vitlöksflörter

½ portionspåse

Bladpersilja

75 g

Sockerärtor

1 st

Salladslök

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 3)

6 dl

Vatten (steg 2)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 2)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)668 kcal
Energi (kJ)2796 kJ
Fett30.97 g
varav mättat14.8 g
Kolhydrater67.05 g
varav socker6.1 g
Protein24.15 g
Salt4.8 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 200°C/180°C (varmluft). Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök och vitlök i 1-2 min. Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1-2 min.

 

2

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter, kycklingbuljong och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i stekpannan, och koka upp. Sänk till medelvärme. Låt risotto sjuda i 18-22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är 'al dente', rör då och då. TIPS: ‘Al dente’ betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.

3

Skär svamp i kvartar. Sprid ut prosciutto på en sida av en plåt med bakplåtspapper. Placera svamp på den andra sidan, ringla över olivolja [1 msk | 2 msk], och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Baka i ugnen i 8-10 min. TIPS: Var noga med att det ska vara avstånd mellan prosciuttoskivorna.

4

Finhacka persilja [½ påse, 2P] (spara några hela blad till garnering). Skär citron [½ st, 2P] i klyftor. Dela sockerärtor [½ påse, 2P] på längden. Skär salladslök i tunna skivor.

5

Ta av färdig risotto från värme. Rör i sockerärtor [½ paket, 2P], bakad svamp, riven ost, en stor skvätt citronjuice [1 msk | 2 msk], persilja och smör[1 msk | 2 msk]. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaka av med salt och peppar och smaka igen.

 

6

Lägg upp risotto i skålar. Smula över prosciutto. Garnera med salladslök och resterande persilja.