Paella är en klassiker från det spanska köket och vår version är full av välsmakande ingredienser. Medan riset kokas med örtkryddor och grönsaker steker vi kungsräkor och bryner salladslök att toppa med. En syrlig persiljedressing med vitlök och citron blir pricken över i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lök
2 st
Tomat
150 g
Risottoris
2 g
Medelhavets Pärla
4 g
Rökt paprikapulver
30 g
Fisksås
(Innehåller Fisk, Soja)
1 st
Paprika
2 st
Salladslök
250 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Citron
2 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
4.5 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till räkor
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
Finhacka lök.
Grovhacka tomat.
Skär paprika i 1 cm tunna strimlor.
Halvera salladslök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och tomat med salt i 2–3 min, eller tills de mjuknar.
Tillsätt ris, Medelhavets Pärla och hälften av rökt paprikapulver och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt fisksås, vatten, paprika, salt och en nypa peppar. Koka upp och sjud under lock på låg värme i 15–20 min, tills vattnet har avdunstat och riset är mjukt.
Höj till hög värme och stek i 1–2 min, tills botten blir krispig.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om vätskan har avdunstat innan riset är kokt.
Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Stek salladslök i 1–2 min per sida, eller tills brynt. Lägg över på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja på medelhög värme i stekpannan som användes till salladslök.
Tillsätt räkor och smör och krydda med resterande rökt paprikapulver, salt och en nypa peppar. Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Finhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citron.
Blanda persilja, vitlök, en generös skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Lägg upp paella i skålar och toppa med räkor och sotad salladslök.
Ringla över persiljedressing.