Skip to main content
Honungs- och senapsglaserad lax
Honungs- och senapsglaserad lax

Honungs- och senapsglaserad lax

med sauterad purjolök och kryddiga rotfrukter

Denna fiskrätt är perfekt när du är på jakt efter en lätt och mättande måltid som sätter guldkant på middagsupplevelsen med något av det bästa havet kan erbjuda. Den goda laxen får sällskap av en smakrik glaze och rostade rotfrukter och ger dig en välsmakande stund vid matbordet.

Taggar:
Max 50g kolhydrater
Under 650 kcal
Mjölkfri
Nyttig
Proteinrik
Allergener:
Fisk
Vete
Soja
Gluten
Senap
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

25 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

1 st

Purjolök

25 g

Honung

15 g

Senap

(Innehåller: Senap)

2 g

Rökt paprikapulver

1 st

Morot

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

1 st

Rödbeta

2 st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till rotfrukter

2 msk

Vatten till glaze

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till fisk

Näringsvärden

Energi (kJ)2503 kJ
Energi (kcal)598 kcal
Fett30.5 g
varav mättat4.9 g
Kolhydrater48.8 g
varav socker31.7 g
Kostfiber11.4 g
Protein32.2 g
Kolesterol100 mg
Salt5.1 g
Potassium563.8 mg
Calcium8.8 mg
Iron0.9 mg

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna palsternacka (oskalad), rödbeta och morot i 2 cm stora bitar.

Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Rosta rotfrukter
2

Placera palsternacka, rödbeta och morot på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt, rökt paprikapulver och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Gör glaze
3

Under tiden, blanda honung, hälften av sojasåsen, senap och vatten i en liten skål. Ställ åt sidan.

Stek purjolök
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek purjolök med salt, resten av sojasåsen och en nypa peppar i 6–8 min, eller tills mjuk och gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik och håll varm.

Stek lax
5

Under tiden, torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Tillsätt honung- och senapsglaze och sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknad. Ta av från värme.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, purjolök och rotfrukter på tallrikar.

Skeda resterande glaze över lax och servera med en klick majonnäs.