Denna fiskrätt är perfekt när du är på jakt efter en lätt och mättande måltid som sätter guldkant på middagsupplevelsen med något av det bästa havet kan erbjuda. Den goda laxen får sällskap av en smakrik glaze och rostade rotfrukter och ger dig en välsmakande stund vid matbordet.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1 st
Purjolök
25 g
Honung
15 g
Senap
(Innehåller: Senap)
2 g
Rökt paprikapulver
1 st
Morot
25 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
1 st
Rödbeta
2 st
Palsternacka
½ tsk
Salt till rotfrukter
2 msk
Vatten till glaze
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna palsternacka (oskalad), rödbeta och morot i 2 cm stora bitar.
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Placera palsternacka, rödbeta och morot på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt, rökt paprikapulver och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Under tiden, blanda honung, hälften av sojasåsen, senap och vatten i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök med salt, resten av sojasåsen och en nypa peppar i 6–8 min, eller tills mjuk och gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik och håll varm.
Under tiden, torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Tillsätt honung- och senapsglaze och sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknad. Ta av från värme.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, purjolök och rotfrukter på tallrikar.
Skeda resterande glaze över lax och servera med en klick majonnäs.