
Köttbullarna i kvällens recept är inte den klassiska svenska varianten – här smaksätter vi dem med en asiatisk kryddmix och serverar dem med udonnudlar, haricots verts och spetskål i en woksås med vitlök och soja. Vi toppar med salladslök och gomasio – en blandning av rostade sesamfrön och salt, som ger en härlig umamismak.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Blandfärs
150 g
Udonnudlar
(Innehåller: Gluten, Vete)
75 g
Haricots verts
1 st
Vitlöksklyfta
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller: Gluten, Vete, Sulfiter, Sesam, Soja)
1 st
Salladslök
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Ga-Laksa
75 g
Förskuren spetskål
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 5)
2 msk
Ketchup (steg 3)

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär salladslök i tunna skivor.
Ansa och skär haricots verts [1/2 påse, 2P] i 2 cm stora bitar.

Blanda blandfärs, Ga-Laksa, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Blanda rostade sesamfrön med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Blanda asiatisk woksås, sojasås och ketchup [2 msk | 4 msk] i en ny liten skål. Ställ åt sidan.

Koka nudlar och haricots verts i 4–6 min, eller tills mjuka.
Precis innan nudlarna är färdiga, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
TIPS: Vattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vitlök i 30 sek.
Tillsätt köttbullar och stek under omrörning i 5–6 min. När de är brynta och genomstekta, vänd ner woksås, sparat nudelvatten, spetskål [1/2 påse, 2P], nudlar och haricots verts och sjud i 3–4 min.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt nudelvatten om såsen verkar för tjock.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Lägg upp nudlar och köttbullar i skålar.
Toppa med salladslök och gomasio.