Upptäck en värld av smaker i ditt eget kök med en globalt inspirerad middag. Säg aloha ikväll till denna poke bowl, hawaiis variant av rissallad som vår kock Sara gett en asiatisk twist. Framför dig har du en fräsch och mättande maträtt med färgglada ingredienser och stora smaker. Pricken över i kommer i form av ett enkelstekt ägg med solsidan upp.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.
25 g
Gurka
25 ml
Ketchup
1 paket
Koriander
150 g
Gräddfil
(Innehållermjölk)10 g
Morot
½ g
Sojasås
(Innehållergluten, soja)½ st
Kikärtor
1 msk
Jasminris
2 st
Skogschampinjoner
3 dl
Ingefära
Sesamfrön
(Innehållersesam)Chili flakes
Rödlök
Vitlöksklyfta
Lime
Avokado
Smör*
(Innehållermjölk)Ägg*
(Innehållerägg)Vatten*
Pressa vitlök. Skala och riv ingefära [2 tsk, 2 pers | 4 tsk, 4 pers]. Smält smör* och en skvätt olivolja* i en stor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök och ingefära i 1-2 min. Tillsätt ris och vatten* (se ingredienslistan) och koka upp. Sänk till låg värme, lägg på ett lock och låt sjuda 10-15 min tills riset är klart.
Skär gurka och avokado i 1 cm stora bitar. Dela lime i klyftor. Blanda gurka, avokado, sesamfrön och limejuice [1 msk, 2 pers | 2 msk, 4 pers] i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Riv morot i långa remsor med en grönsaksskalare. Kvarta champinjoner. Skär rödlök i tunna klyftor. Skölj kikärtorna under kallt vatten och grovhacka dem (alternativt använd en stavmixer). Finhacka koriander.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på hög värme. Fräs lök i 2-3 min. Tillsätt svampen och fräs i 5-7 min. Tillsätt sojasås och kikärtor och stek ytterligare i 5-7 min. Ta av stekpannan från värmen, blanda ner koriander, en nypa salt* och peppar*. Lägg grönsakerna i en skål och ställ åt sidan. Ställ tillbaka pannan och enkelstek ett ägg*, 5-7 min.
Blanda gräddfil, ketchup och chili flakes (starka!) i en skål. Smaksätt med en skvätt limejuice och en nypa salt* och peppar*. TIPS: Ta det lugnt med chilin om du vill ha en mild chilidressing.
Lägg upp riset i djupa tallrikar och placera avokadosallad, morotsstrimlor och svamp- och kikärtsblandningen i varsitt hörn. Lägg ägget ovanpå som kronan på verket, ringla över chilidressing och avsluta med en nypa salt* och peppar*. Servera med limeklyftor vid sidan av.